У рамках обміну досвідом із впровадження проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Кіровоградщині побувала делегація уряду Республіки Вірменія.

Як зазначив під час зустрічі перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко, головним надбанням реалізації проекту в області стало впровадження практики залучення громад до вирішення місцевих питань, які найбільше задовольняють їхні потреби. А за словами заступника начальника головного управління економіки ОДА Світлани Лобанової, досягнуті від реалізації програми результати перевищили очікування і позитивно позначилися на соціально-економічному розвиткові багатьох громад регіону.

Унаслідок впровадження низки мікропроектів у населених пунктах Кіровоградщини відремонтовано та оснащено медичним обладнанням чотири фельдшерсько-акушерські пункти, понад чотири тисячі мешканців почали отримувати якісні медичні послуги. Відновлено та модернізовано сім водогонів, п’ять тисяч жителів отримують якісні послуги централізованого водопостачання. А заходи з енергозбереження, внаслідок яких замінили вікна та двері на металопластикові та модернізували системи опалення в 21 школі, семи дитячих садочках, одному будинку культури, сприяли подальшій економії від 15 до 25 відсотків бюджетних коштів.

Також завдяки проекту у трьох сільських населених пунктах реконструйовано вуличне освітлення і встановлено нові енергозберігаючі освітлювальні прилади, в шести сільських радах придбано шкільні автобуси та розв’язано проблему доставки дітей до віддалених навчальних закладів, а в селищі Смоліне Маловисківського району — екологічну проблему збору та утилізації твердих побутових відходів.

У рамках робочого візиту до Кіровоградщини представники вірменської делегації зустрінуться з громадами Олександрівського району, а також ознайомляться з роботою Олександрівського відділку теплогенерації ПАТ «Інтерресурси», що виробляє сировину для альтернативного палива (щепу).

Довідково 

Лише за перший рік у другій фазі дії проекту громади підготували ще 33 нові мікропроекти, завдяки яким вони зможуть відремонтувати ФАПи, водогони, заклади освіти на загальну суму 5,6 мільйона гривень.