Крім того, Піднебесна планує збільшити товарообіг між нашими країнами до 20 млрд. доларів
Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із заступником Голови Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників (ПК ВЗНП) Чень Чжилі (на знімку).
В. Литвин відзначив високий рівень взаєморозуміння і довіри, інтенсивність та насиченість контактів та співпраці, що характеризують відносини України та Китайської Народної Республіки. «Переконаний, що нас об’єднує значно більше, ніж стандартні критерії взаємин між країнами», — додав він.
Україно-китайські відносини, підкреслив керівник парламенту, розвиваються по висхідній, і нині є всі необхідні передумови для подальшого динамічного розвитку україно-китайських взаємин стратегічного партнерства.
В. Литвин заявив, що Україна зацікавлена у підтриманні високої динаміки політичних контактів з КНР. У цьому контексті він зазначив, що в нашій державі розглядають як важливі кроки до інтенсифікації співпраці в усіх сферах заплановані офіційні візити в Китай Президента України, а в Україну — заступника Голови КНР Сі Цзіньпіна та Прем’єра Державної ради Китаю Вень Цзябао.
Голова Верховної Ради також висловив переконання, що підписання Програми розвитку відносин стратегічного партнерства між Україною та КНР на 2012—2016 роки сприятиме практичній реалізації перспективних напрямів двосторонньої співпраці і створить ґрунтовні підвалини для укладення у майбутньому міждержавного Договору про принципи стратегічного партнерства.
«Надійною основою успішного розвитку україно-китайських відносин є взаємна повага суверенітету і територіальної цілісності наших держав», — заявив В. Литвин, зазначивши, що наша позиція залишається послідовною і незмінною: Україна неухильно дотримується політики визнання «одного Китаю» зі столицею в Пекіні.
Голова Верховної Ради відзначив плідну та активну парламентську співпрацю між Верховною Радою України та Всекитайськими зборами народних представників та висловився за інтенсифікацію міжпарламентських контактів на всіх рівнях.
У цьому контексті він висловив переконання, що поглибленню україно-китайського міжпарламентського співробітництва сприяв би візит в Україну Голови Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників пана У Банго. В. Литвин також зазначив, що в українському парламенті були б раді вітати Голову Комітету в закордонних справах ВЗНП, керівника групи дружби з Україною пана Лі Чжаосіна.
Керівник парламенту також наголосив на важливості інтенсифікації торговельно-економічного співробітництва, зазначивши, що цей напрямок двосторонньої співпраці необхідно вивести на якісно новий рівень. У цьому контексті він висловився за розширення інвестиційного співробітництва, взаємодії ділових кіл наших країн.
Своєю чергою, пані Чень Чжилі наголосила, що нинішній візит в Україну має на меті реалізацію домовленостей, яких досягнуто на найвищому рівні, та надання нового імпульсу розвиткові двосторонніх взаємин.
Вона відзначила широке і активне святкування в наших країнах важливої історичної дати — 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин, зазначивши, що за ці роки наші держави пройшли нелегкий, але результативний шлях, кульмінацією якого стало встановлення у червні 2011 року відносин стратегічного партнерства.
«Наші країни завжди підтримували одна одну в ключових питаннях і координували позиції з важливих регіональних і міжнародних проблем», — сказала заступник Голови Постійного комітету ВЗНП.
За словами пані Чень Чжилі, КНР прагне збільшити цей показник вдвічі.
Особливу увагу Сторони приділили співробітництву в культурно-гуманітарній та науково-технічній сферах, зазначивши, що в українському й китайському суспільствах зростає взаємна зацікавленість до вивчення мови, літератури, історії, традицій, культури.
Зокрема, В. Литвин повідомив, що за останні роки в Україні значно зросла популярність китайської мови. За його словами, «китайська мова», як спеціальність, вивчається у семи ВНЗ України, зокрема в Національному університеті імені Т. Шевченка її опановують близько 100 студентів. В Україні також працює чотири Інститути Конфуція, набувають освіту майже 8 тисяч китайських студентів.
Керівник парламенту також високо оцінив результати роботи україно-китайського Форуму ректорів, у роботі якого взяли участь керівники 19 українських та 14 китайських ВНЗ. «Сподіваюсь, що цей Форум стане майданчиком для обміну досвідом і спільної роботи, — сказав він. — У наших країн є взаємний інтерес пізнавати одна одну».
«Україна відкрита для Китаю, — сказав В. Литвин. — З урахуванням цього ми надаємо великого значення Вашому візиту і сподіваємося на подальший розвиток результативної співпраці».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.