На Луганщині суд позбавив волі чиновників, які сприяли незаконній приватизації майже 106 гектарів землі.

Землі північніше Луганська відомі великими покладами «дикуна» — родовищами, де камінь виходить на поверхню. Їх розробляють, і природний матеріал використовують у будівництві. Такий бізнес вважається дуже прибутковим. Жодної інфраструктури створювати не треба, працює тільки техніка. Кілька років тому один підприємець вирішив приватизувати землі, багаті на «дикун», використавши особисті зв’язки в місцевих органах влади. Для цього ділки провернули цілу аферу. На розгляд сесії селищної ради винесли рішення виділити у власність 53 місцевим жителям земельні ділянки «для ведення особистого селянського господарства». Потім на підставі договорів купівлі-продажу переоформили державні акти про право власності на землю на ім’я підприємця. Загальна площа ділянок становила близько 106 гектарів.

Аферу викрили співробітники СБУ. За їхньої ініціативи фахівці контрольно-ревізійного відділу Держкомзему провели перевірку. З’ясувалося, що в половині випадків місцеві жителі навіть не писали заяв про приватизацію землі. Рішення надати їм земельні ділянки та їх перепродаж відбувалися без участі цих громадян.

На лаві підсудних опинився тепер уже колишній начальник райвідділу земельних ресурсів Головного управління земельних ресурсів України в Луганській області, керівник однієї з селищних рад, землевпорядник цієї ради, а також начальник райвідділу держреєстрації Луганської філії ДП «Центр державного земельного кадастру України». Тільки один з обвинувачуваних (землевпорядник) засуджений до позбавлення волі з випробувальним терміном. Інші троє сидітимуть у в’язниці від двох до трьох років. Прокуратура тим часом проводить роботу з повернення земельних ділянок у власність територіальної громади.