Позавчора тренер збірної України Олег Блохін (на знімку) спілкувався із представниками ЗМІ.

— Чи полегшить завдання нашій команді відсутність Вейна Руні?
— Теорія у нас 6 вересня, наступного дня англійці грають у Кишиневі, тому тепер про них не говоритиму. На «Вемблі» важко всім. І на нас там чекає нелегкий іспит.
— Хто замінить Шевченка та Вороніна в якості лідерів?
— Це мають зробити молоді виконавці. Але штучно здійснити це неможливо, свої претензії на провідні ролі треба доводити на полі. Звичайно, хочеться, щоб це відбулося якомога швидше.
— Коли не секрет, про що спілкувалися з новим президентом ФФУ?
— Анатолій Коньков запевнив, що для збірної будуть створені ідеальні умови. Поки важко про щось говорити, тому що президент тільки прийшов. Відбулася нормальна розмова, у тому числі і з хлопцями. Хочу подякувати Григорію Михайловичу Суркісу, мені добре з ним працювалося. Сподіваюся, що так само буде і з Анатолієм Дмитровичем.
— Чи згадуєте поєдинок з Англією на Євро-2012 у Донецьку?
— Прикро було поступитися в тому матчі. Ми переграли англійців на 250 тактико-тактичних дій (ТТД). Але ті події — вже минуле. Стратегія у відборі зовсім інша. Як розпочнеш його, так він і піде. Є моменти, які треба поліпшувати. Насамперед мене хвилює стан гравців. У цьому напрямку й вибудовуватимемо програму. На Євро ми потрапили з корабля на бал. Якщо ми пройшли б англійців, можу запевнити, що і в наступних зустрічах показували б такий самий рівень готовності. А нині складно передбачити, в якому стані наші футболісти перебуватимуть за місяць. Після того як травмувалися Михалик та Кучер, у нас залишилося тільки три центральні оборонці.
— А нічия в Англії задовольнить вас?
— Будь-яке очко, здобуте на виїзді, — то плюс. Коли це ми Англію обігравали у гостях? Ніколи. А от «свої» очки не можна втрачати. Хоча Чорногорія та Польща — непрості суперники.
— Либонь, добре, що одразу чотири українські клуби тепер грають в єврокубках?
— Скажіть, а скільки українців задіяні в цих командах? Для мене, скажімо, проблема, що не грає Девич. Я не втручаюся в клубні справи, але мені хочеться, щоб у футболістів збірної була ігрова практика. А от клуби скаржаться, що надто часто грають.
— Чи до снаги нам вийти з групи?
— Таку мету ставитимуть перед собою чотири команди. Ви хочете почути — з першого місця? Ні, давайте оцінювати ситуацію тверезо. Тоді, перед чемпіонатом світу—2006, треба було просто зламати психологію. Тепер все значно простіше — потрібно добре налаштуватися. Ця команда не запрограмована на оборону, вона так і проситься в атаку. У захисний футбол ми грати більше не зможемо.
— Без кадрових проблем не буває. Які є в команді України?
— Вони полягають у тому, що у нас надто мало виконавців рівня національної збірної. Має минути час, повинні підрости молоді футболісти. Розповім не дуже радісну новину: кар’єру в збірній закінчив Олександр Шовковський. Це велика втрата для нас. Він, однозначно, один із найкращих наших воротарів.
— Якби була можливість викликати Алієва...
— Він не входив до розширеного списку, у нього немає британської візи.
— А от Дані Шагіна не хочете залучити?
— Нойштедтеру вже зробили рекламу. Навіщо це робити? У Климовича свого часу було чотири паспорти. Національна збірна — не прохідний двір.
— З «молодіжки» когось запросите?
— У нас усе під контролем. Якщо хтось заявить про себе, неодмінно запрошуватимемо. Поки кандидати відсутні. Скажімо, Степаненку, Бутку ще треба рости. Вони повинні працювати у своїх клубах, у мене немає для цього часу...
Фото Євгена КРАВСА.