Уже традиційно мало не на кожному засіданні уряду прем’єр Микола Азаров звертає увагу на проблеми, повідомлення про які залишають відвідувачі його сторінки у Фейсбуці. От і цього разу, висловивши вдячність педагогам, які розпочали новий навчальний рік та розповівши, скільки коштів витратила держава на ремонт і будівництво навчальних закладів, придбання шкільних автобусів і підручників та підвищення посадових окладів вчителям, глава уряду зауважив, що, на жаль, в окремих містах не все так гарно, як хотілося б. «Є повідомлення, що в окремих регіонах вчителям не виплачують винагородження за перевірку зошитів, завідування кабінетами, 20-відсоткову надбавку. Наприклад, такі сигнали надходять з Харківської області. Також педагоги скаржаться, що їх змушують кілька днів на місяць брати відпустку за власний рахунок — нібито задля економії коштів», — сказав він та доручив міністру освіти і науки, молоді та спорту разом із міністром фінансів і головами місцевих державних адміністрацій вивчити ці сигнали та покласти край таким фактам. Крім того, М. Азаров вимагає від профільного міністра вже на наступному засіданні уряду відзвітувати про те, хто конкретно відповість за таке знущання з людей. Тож є сподівання, що на цей сигнал таки буде якась реакція. Та якщо зайти на сторінку Миколи Яновича в соціальній мережі, то там можна надибати сотні схожих скарг громадян, тому зрозуміло, що більшість скаржників навряд чи дочекаються реакції уряду на свої проблеми. А це означає, що адміністративні органи мають так працювати, щоб їх не потрібно було щоразу стимулювати «окремими дорученнями» уряду.

Основним питанням, якому було присвячено засідання уряду, стала підготовка житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період.
На теперішню пору рівень готовності об’єктів житлово-комунального господарства становить у середньому 90 відсотків, тож упродовж нинішнього місяця залишилося виконати близько 10 відсотків необхідних робіт. «До 1 жовтня в країні має бути 100-відсоткова готовність до опалювального сезону», — таке завдання перед присутніми на засіданні головами облдержадміністрацій поставив прем’єр. Особливо це стосується керівників Автономної Республіки Крим, Донецької, Львівської, Луганської, Чернівецької та Херсонської областей, де темпи підготовки до зими найгірші. Зі свого боку уряд обіцяє допомогти з розрахунками за спожиті енергоносії шляхом надання субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги, а також розгляне пропозиції щодо розв’язання проблеми погашення податкових зобов’язань. 
Прем’єр також доручив головам місцевих держадміністрацій активізувати проведення овочевих ярмарків, оскільки осінь — це та пора, коли люди роблять запаси на зиму. «Вимагаю від голів регіональних адміністрацій та прошу міських голів створити максимально сприятливі умови для проведення ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції. Проводьте їх, можливо, частіше ніж раз на тиждень. Дайте селянським господарствам можливість вивезти всі надлишки в місто і продати, а городянам — купити їх за прийнятною ціною», — закликав він. А одним із прикладів «практичної і негайної» підтримати селянських господарств М. Азаров назвав встановлення з 
1 вересня мінімально допустимого рівня закупівельних цін на молоко на 2012 рік — 2 гривні 20 копійок за кілограм. «Ніхто і ніде в країні не може закуповувати в селян молоко нижче цієї ціни», — запевнив глава уряду. Утім, на думку самих селян, така закупівельна ціна на молоко, що значно менша вартості літра води, не робить їхню працю рентабельною і не сприяє нарощуванню молочного поголів’я.
Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
ФАКТ
До початку опалювального сезону потрібно завершити підготовку близько 22 тисяч житлових будинків та майже 1,7 тисячі котелень, треба капітально відремонтувати або замінити 268 котлів, понад 185 кілометрів водопровідних і каналізаційних мереж та 60 кілометрів тепломереж.