Рада суддів України, заслухавши та обговоривши інформацію голови Ради суддів Ярослава Романюка щодо підриву окремими політичними діячами та представниками державної виконавчої влади суспільної довіри і поваги до судової влади, звернулася до суб’єктів виборчого процесу з метою недопущення дій та висловлювань, які підривають суспільну довіру та повагу до судової влади. Про це повідомили «Голосу України» в Раді суддів України.
«Україна, як проголошено в Конституції України, є демократичною, правовою державою. Однією з фундаментальних засад демократичного суспільства є незалежність судів і суддів. Президент України В. Янукович наголосив, що державна влада є єдиною, і всі ми повинні наполегливо, системно та послідовно працювати над поверненням довіри суспільства до суду. Глава держави звернув увагу всіх посадовців на необхідність неухильно додержуватися вимоги закону про повагу до судових рішень, — ідеться у зверненні Ради суддів до суб’єктів виборчого процесу. — На жаль, доводиться констатувати, що далеко не всі в Україні наслідують цей позитивний приклад глави нашої держави. Особливо тема зневажливого ставлення до судів стала предметом спекуляцій напередодні чергових парламентських виборів».
Рада суддів звертає увагу на те, що до таких методів агітаційних технологій вдаються й окремі представники органів державної виконавчої влади, в тому числі й центральних. Так, нещодавно публічні звинувачення судів області у свавіллі та корупції, з якими виступили голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук та віце-прем’єр-міністр України—міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, змусили суддів Одеської області звернутися до суспільства з публічною заявою.
«Не заперечуючи наявність фактів окремих негативних явищ у судовій системі, що є характерними і для інших органів державної влади, і для всього українського суспільства в цілому, боротьба з якими, до слова, активізувалася останніми роками, Рада суддів України стверджує, що такі факти є поодинокими, не характерними на загал, вони не здатні викривити позитивної роботи судів в цілому і з них не можна виводити систему», — наголошується у зверненні.
Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, закликала учасників виборчих перегонів до державної мудрості та політичної толерантності, щоб «бажання отримати мандат людської довіри не затьмарило наявні в державі демократичні цінності».
Рада суддів також вирішила поінформувати Президента України Віктора Януковича про факти дискредитації судової влади, що мали місце під час публічних виступів окремих представників органів державної виконавчої влади, та відправити копію звернення до ЦВК.