Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко надіслав звернення Прем’єр-міністру України Миколі Азарову стосовно ситуації, що склалася в загальноосвітній школі села Шрамківка Драбівського району Черкаської області, повідомили в прес-службі політика.

У своєму зверненні М. Томенко наголосив, що за декілька останніх років скорочення і закриття малокомплектних шкіл вже стало традиційним.

Водночас політик підкреслив, що останнім часом до проблеми закриття малокомплектних шкіл додалася проблема так званого укрупнення шкіл, в яких навчається велика кількість дітей. Зокрема, він повідомив, що у Шрамківській загальноосвітній школі (Драбівський район Черкаської області), в якій на сьогодні навчається 276 учнів та працює 29 вчителів, триває необґрунтоване об’єднання класів і почалося звільнення викладачів.

За словами заступника Голови Верховної Ради, до нього надійшло звернення від педагогічного колективу цього навчального закладу та батьків учнів, які повідомили, що у новому навчальному році в школі об’єднано класи. Зокрема, два дев’яті класи в один та два десяті в один, і тепер кількість учнів у 9 класі — 29, а в 10-му — 28. Працівники школи відзначили, що при об’єднанні цих класів погіршились умови навчання дітей, адже невеликі класні кімнати тепер не відповідають санітарним нормам, згідно з якими на одного школяра повинно припадати не менш як 2,0 кв. м. За їхніми словами, не відповідають санітарно-гігієнічним нормам і умови навчання молодшої школи. Учні 1—4 класів навчаються у приміщенні дитячого садка «Берізка». Класні кімнати — це кімнати, які раніше слугували спальнями, ігровими кімнатами у дитячому садку. Ці кімнати є прохідними між класами, спортивний зал відсутній. Водночас корпус № 2 школи, як йдеться у зверненні, закритий уже майже десять років.

На переконання Миколи Томенка, викликає занепокоєння і факт звільнення викладачів школи, що, як наголошується у зверненні педколективу, відбувається без згоди профспілкового комітету (зокрема, 31 серпня 2012 року було скорочено учителя з 27-річним педагогічним стажем).

М. Томенко попросив Прем’єр-міністра розібратися в ситуації, що склалася у загальноосвітній школі села Шрамківка, та пояснити, чи ця ситуація — результат ініціативи місцевої влади, чи виконання рішень уряду з оптимізації шкіл?

Факт

За даними сайту Державної служби статистики України, за один навчальний рік (2010/2011) було закрито 300 шкіл, а за 2011/2012 н. р. кількість шкіл зменшилась ще на 400. Загалом за два навчальні роки було ліквідовано 700 загальноосвітніх навчальних закладів.