У Херсоні відкрили монумент «Калинова доля», присвячений матерям та дружинам загиблих при виконанні службових обов’язків працівників міліції. До меморіального комплексу з каплицею у центрі міста прийшли понад три тисячі городян, щоб вшанувати подвиг вартових порядку. Але голова обласної організації Національної спілки художників України Володимир Чуприна наголосив, що створення пам’ятника для його автора — знаного херсонського скульптора Юріка Степаняна — також було справжнім творчим подвигом.

 

«Калинова доля», що зображає скорботну жінку із пишним кетягом калини у руці, витесана з суцільної брили інкерманського вапняку завбільшки 2,5 метра. Її вага — майже півтори тонни. Привезли брилу до Херсона на спеціальне замовлення. Творцю пам’ятника довелося понад три місяці працювати під палючим сонцем, у рекордну навіть для півдня України спеку плюс сорок, щоб витесати скульптуру. Для захисту обличчя від дрібних шматків каменю та хмари пилу, майстер одягав респіратор. Але через те, що на відкритому повітрі було, наче в сауні, і годинами знаходитися у фільтрі неможливо, він змушений був його знімати, дихаючи розпеченим повітрям із домішками відбитих гострих вапнякових крихт.

Чого ці кілька місяців йому коштувало, схудлий і змарнілий Юрік Степанян скромно не розповідає. Утім вважає, що результат за будь-яких обставин був того вартий. Так само думають і херсонці, для яких митець став справжнім кумиром.

Херсон.

На знімку: херсонський скульптор Юрік Степанян біля свого пам’ятника «Калинова доля».

Фото автора.