Цієї весни у Києві в Національному музеї Тараса Шевченка показували грандіозну мистецьку виставку «Містерія літочислення» — підсумок восьмирічної діяльності Анжеліки Рудницької, яку ми більше знаємо як співачку, телеведучу, письменницю. Експозиція займала шість зал і зібрала київських інтелектуалів-патріотів. Тоді Анжеліка Рудницька оголосила про початок однойменного всеукраїнського арт-туру, з яким вона відвідає знакові міста під гаслом «Зшиємо любов’ю Україну». Виставка побувала в Чернігові, Луганську та легендарному маєтку Тарнавських — Качанівці, що на Чернігівщині. Нині «Містерія літочислення» перебуває в Рівненському обласному краєзнавчому музеї.
— Мені дуже приємно представити свої роботи в місті, де я народилася, де живуть мої найрідніші люди. Ця земля навчила мене любити й шанувати українські традиції, бачити у звичайному незвичайне, надихала долати перші випробування, створювати перші твори, — ділиться враженнями художниця.
Спеціально для рідного міста Анжеліка підготувала презентацію нового мистецького циклу «Декаполіс», що досі ніде не демонструвався.
Художниця об’єднала два глибинних національних духовних символи: писанку (яйце-райце) і дерево життя в унікальний образ — дерево-писанку. Вона синтезувала досвід багатьох поколінь із власним баченням світу, перетворивши роботи, зроблені голковою технікою з ужиткових і ритуальних речей, на мистецькі твори. Її витвори вже побували чи не у всіх країнах Європи (понад 70 виставок). Справжній ажіотаж мистецтво викликало в Південній Кореї, де Анжеліці Рудницькій 2010 року було присвоєно звання «Світового майстра».
Олександр БУЛИГА, директор Рівненського краєзнавчого музею.
Рівне.