Футбол. Григорій Суркіс, який минулої неділі залишив пост президента ФФУ, може в найближчі роки очолити УЄФА. Європейська преса називає його можливим спадкоємцем нинішнього президента Союзу європейських футбольних асоціацій Мішеля Платіні. Сам француз збирається стати главою ФІФА, змінивши на цій посаді Йозефа Блаттера.
Як відомо, 2011 року обидва головні футбольні чиновники в результаті безальтернативних виборів продовжили свої президентські мандати до 2015 року. Але в уставах ФІФА й УЄФА є параграф, в якому передбачене переобрання президента через два роки після останніх виборів. Це означає, що вже 2013 року може відбутися зміна президентів в обох футбольних асоціаціях. 2011 року Блаттер і Платіні залишилися на своїх посадах заради Євро-2012. Платіні зобов’язався довести почате до кінця. А Блаттер у свої 75 років залишився тільки для того, щоб притримати місце для Платіні.
А от крісло глави УЄФА може зайняти хтось із 16 членів виконкому УЄФА. За умови, що кандидатові має бути не більше 70 років. Це істотно звужує коло претендентів. Перевагою Григорія Суркіса перед іншими членами виконкому також є те, що він — глава комітету УЄФА із змагань серед збірних, одного із найважливіших у структурі союзу. Фору дає Суркісу і проведення домашнього Євро, і багаторічне керівництво Федерацією футболу України, котре сприяло його кар’єрному росту в УЄФА.
Серед потенційних конкурентів Суркіса європейські ЗМІ називають лише іспанця Вільяра Льона.