Якою буде осінь поточного року, особливо — початок політичного сезону, що традиційно, уже не перший рік, розпочинається з осінньої сесії єдиного законодавчого органу країни? Про що повинні думати народні обранці передусім? Врешті, як відгукнуться майбутні парламентські вибори в економіці, у соціальних настроях наших співвітчизників? На ці запитання кореспондента «Голосу України» люб’язно погодився відповісти народний депутат України, президент УСПП Анатолій Кінах.

— Підготовка та прийняття збалансованого державного бюджету на 2013 рік, вдосконалення соціально-економічної політики — ось головні завдання Верховної Ради України на осінній період. Це — найважливіші пріоритети роботи всіх політичних сил парламенту, не лише Партії регіонів. Бо не можна допустити, щоб економіка, соціальні інтереси людей стали заручниками політичного протистояння чи передвиборного ажіотажу.

За останні два роки, після глибокої системної кризи, коли Україна втратила 22 відсотка промислового виробництва, державі вдалося закріпити позитивну динаміку економічного розвитку. Сформовано фундамент, на якому треба далі будувати промислову та підприємницьку політику, сприятливий інвестиційний клімат, вдосконалювати систему оподаткування, поглиблювати структурні реформи, особливо в сфері енергозбереження й енергоефективності, земельних відносин й соціального захисту.

Важливо у визначені Конституцією України строки підготувати, розглянути та прийняти державний бюджет країни на наступний рік, який повинен врахувати перелічені пріоритети. Головне його завдання — дати поштовх для розвитку української економіки, щоб відсоток зростання ВВП як результат праці всього українського народу оцінили громадяни — у зростанні зарплат, пенсій, створенні нових робочих місць, і, що дуже важливо, впевненості у завтрашньому дні.

У бюджеті-2013 та програмі соціально-економічного розвитку України мають міститися також заходи щодо мінімізації можливого негативного впливу на вітчизняну економіку складної ситуації, що спостерігається на світових економічних й фінансових ринках. Ситуація на зовнішніх ринках дуже непроста, особливо щодо традиційного українського експорту — металургії, хімічної галузі, машинобудування. І для нас дуже важливо, щоб чергова хвиля ризиків, пов’язаних з європейською, світовою фінансовою кризою, не вдарила по Україні. Щоб цього не сталося, потрібно розвивати внутрішнє виробництво, реалізовувати потужні програми імпортозаміщення й локалізації виробництва, підсилити виконання соціальних ініціатив Президента України. Важливо попрацювати над зменшенням динаміки негативного сальдо зовнішньої торгівлі України, значну увагу й підтримку надати вітчизняним експортерам. Не менш важливим є питання вдосконалення грошово-кредитної системи, створення прийнятних для бізнесу, особливо малого й середнього, умов кредитування тощо.

Крім того, слід максимально ефективно використати можливості, які відкриває перед вітчизняними товаровиробниками угода про вільну торгівлю в рамках СНД, особливо враховуючи те, що вона сформована на принципах СОТ, а також діяльність з підготовки та ратифікації угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Окреме питання — мовний закон. Незалежно від виборчого періоду, складної економічної й політичної ситуації, перед усіма відповідальними й національно свідомими парламентаріями стоїть завдання консолідації країни, захисту прав кожної людини, що мешкає в Україні, її культурних, релігійних й ментальних поглядів, виходячи з європейських стандартів та норм. Тому вдосконалення мовного закону повинно відбуватися шляхом, який консолідує суспільство, на принципах толерантності та взаємної поваги.

Потрібно пам’ятати, що вибори — це шанс підвищити якість та ефективність державної політики й влади в цілому. Це поле для змагань програм і стратегій подальшого розвитку країни, а не методів чорного піару чи брудних політичних технологій. В ході передвиборної кампанії необхідно посилити діалог із народом, поглибити постійні комунікації з інститутами громадянського суспільства, які є передумовою прийняття правильних, взаємоприйнятних як для влади, так і тих людей, що платять податки, створюють робочі місця та забезпечують ефективну життєдіяльність країни рішень.