Центральна виборча комісія внесла зміни до кошторису видатків ЦВК на підготовку і проведення чергових виборів народних депутатів. Зазначені зміни, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, стосуються незначного перерозподілу коштів між кількома статтями видатків і не потребують загального збільшення раніше затвердженого фінансування. З метою виконання вимоги виборчого закону комісія також затвердила порядок надсилання до Центрвиборчкому рішень окружних виборчих комісій.
Водночас задля контролю за виготовленням бюлетенів на державному підприємстві «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів», дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, а також за результатами розгляду подань трьох депутатських фракцій, ЦВК утворила контрольну комісію за виготовленням бюлетенів з виборів народних депутатів. До її складу ввійшли: Ю. Мірошниченко — від фракції Партії регіонів, В. Уколов — від фракції «БЮТ- «Батьківщина» та Ю. Оніщенко — від фракції блоку «НУ—НС».
У день волевиявлення відкриють sms-лінію
Комітет виборців України запровадив електронну карту порушень під час виборчої кампанії. Як повідомив керівник інформаційних проектів КВУ Віктор Килимар, карту розміщено на сайті комітету, і вона постійно оновлюється в режимі реального часу.
«Інформація про порушення кандидатами в депутати, порушення з боку партій надходить до нас від наших спостерігачів, не перевіряється, а одразу виставляється на карту», — цитує В. Килимара УНІАН. За його словами, 28 жовтня для швидшого реагування та зручності буде працювати sms-лінія, за якою можна буде надсилати інформацію до КВУ про виявлені порушення.
Змінювати керівників комісій можна до 27 жовтня
Керівництво виборчих комісій, тобто голова, його заступник та секретар, у разі систематичного невиконання своїх обов’язків можуть бути замінені не пізніше 27 жовтня. Про це йдеться в оприлюдненому на офіційному сайті Центральної виборчої комісії роз’ясненні щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій, утворених для проведення парламентських виборів 28 жовтня.
«У разі, якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов’язки, відповідна комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосували не менше двох третин членів її складу», — йдеться в документі. Відповідно до роз’яснень, таке подання має вноситися за підписом голови, заступника голови виборчої комісії або головуючого на відповідному засіданні виборчої комісії та засвідчено печаткою цієї комісії. «До подання додаються не менш як два рішення виборчої комісії про невиконання головою, заступником голови чи секретарем цієї комісії покладених на нього обов’язків, а також витяг із протоколу засідання виборчої комісії, на якому розглядалося питання про внесення такого подання», — пояснює ЦВК.
«Батьківщина» звернеться до ВАСУ
Партія «Батьківщина» оскаржуватиме у Вищому адміністративному суді рішення Київського апеляційного адміністративного суду щодо невключення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка до виборчих бюлетенів. Про це повідомила адвокат, представник «Батьківщини» Тамара Мазур. 
«Коли йдеться про Тимошенко і Луценка, то їм відмовили в реєстрації, але вони залишилися у списку політичної партії. Тому формально мали бути включені в бюлетень», — наголосила адвокат.
За її словами, під час винесення рішення «судді випустили з уваги  пункт 4 статті 80 закону про вибори, де чітко вказується на те, що у виборчому бюлетені має бути вказана перша п’ятірка, затверджена з’їздом політичної партії». Тож «Батьківщина» має намір у дводенний строк оскаржити рішення суду у Вищому адміністративному суді, повідомляє прес-служба партії.
Клімчук — пішов, Клімчук — прийшов
Голова Волинської обладміністрації Борис Клімчук сходить з передвиборної дистанції.
Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата в депутати по 22-му мажоритарному округу з центром у місті Луцьку голови Волинської обл-держадміністрації Бориса Клімчука. Відповідну заяву Борис Клімчук написав у п’ятницю. Що спонукало очільника області до такого кроку, допоки невідомо.
Зазначимо: Борис Клімчук вважався одним із головних претендентів на перемогу на виборчому окрузі. Тому такий крок сприймається в області неодно-значно. А, втім, про причину дізнаємося згодом.
Микола ЯКИМЕНКО.
Волинська область.