Лідер депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді України Ігор ШАРОВ переконаний, що в парламенті наступного скликання обов’язково потрібно відновити роботу робочої групи з питань захисту жертв нацизму.

«Багато проблем жертв нацизму так і залишилися невирішеними, і без залучення до них уваги на найвищому рівні не обійтися», — заявив народний депутат.

«На жаль, далеко не всі проблеми, порушені на переговорах з Німеччиною, було розв’язано, — зазначив політик. — Федеральний закон ФРН визнав жертвами нацизму лише в’язнів концтаборів і гетто, а також підневільних працівників промислових підприємств. Не було враховано інтереси сотень тисяч людей, вивезених на територію Німеччини дітьми або народжених у неволі, підневільних сільськогосподарських робітників, в’язнів таборів на окупованій території колишнього Радянського Союзу та осіб, які врятувалися під час розстрілів фашистами цивільного населення. А крім них є ще працівники, що примусово працювали на підприємствах Третього рейху, розташованих на окупованій території України, наприклад, таких, як Шенкель, Хольц-манн, Отто Штумпф, Об’єднані сталеварні заводи, та інших, а також остарбайтери, вивезені до країн-сателітів гітлерівської Німеччини (Фінляндії, Румунії, Угорщини тощо)».

Ігор Шаров зазначив, що Комісії з єврейських матеріальних позовів до Німеччини («Клеймс Конференс») удалося досягти певних успіхів під час переговорів з урядом цієї країни. З 1 листопада поточного року Німеччина вперше почне виплачувати компенсації 80 тисячам жертв холокосту, котрі мешкають у країнах колишнього СРСР. Серед них є й тисячі наших співвітчизників.

На думку Ігоря Шарова, факт виплати компенсації тем категоріям жертв холокосту, які раніше не потрапляли до переліку осіб, що мають право на компенсації, має стимулювати українську сторону докласти додаткових зусиль для того, щоб німецький уряд визнав право українців, які постраждали від злочинів нацизму, на виплати.

«Жертви нацизму не можуть самі боротися за справедливість без допомоги держави, — переконаний Ігор Шаров. — Наш моральний борг — надати їм таку допомогу».

ДО РЕЧІ

Уряд ФРН погодився виплатити компенсації навіть тим жертвам холокосту, які перебували на ембріональній стадії розвитку на момент, коли їхні вагітні матері зазнавали переслідувань.