У Приморському районі Запорізької області намагаються подолати наслідки виявленої там африканської чуми свиней. Газета «Голос України» повідомляла про цілу серію сільських зібрань та інших акцій протесту в карантинній зоні навколо села Комишуватка. У згаданому населеному пункті всі заходи завершили ще місяць тому — і утилізацію тварин, і виплату компенсацій їх власникам. Щодо інших п’яти населених пунктів, які потрапили у зону карантину, включно з райцентром Приморськ, то тут не все так просто.

Інструкція вимагає, щоб карантин у 10-кілометровій зоні знімали на сороковий день після того, як там не залишиться жодної тварини із усього наявного свинопоголів’я. Однак станом на кінець серпня з’ясувалося, що ніяких грошей на компенсації з бюджету ще не надійшло. Селяни ж тут, здебільшого, живуть лише за рахунок присадибних ділянок та відгодівлі тих же свиней. Почалися акції протесту під гаслом «Не віддамо!» Зрештою, людей почули й у Запоріжжі, й у Києві.

За словами заступника голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Дудки, уряд на компенсації збитків господарям (бо все свинопоголів’я буде вилучене і перероблене на Мелітопольському м’ясокомбінаті на м’ясні консерви та варену ковбасу) виділив 3,375 мільйона гривень. Ще 400 тисяч надійдуть із обласного бюджету. В облдержадміністрації вважають, що 20 днів на виконання всіх завдань, пов’язаних із вивезенням свиней із карантинної зони й виплатою компенсацій, має вистачити. І тільки після цього піде відлік 40 днів до повного зняття карантину.

Щодо епіцентру спалаху африканської чуми свиней — села Комишуватка — то тут не допускається вирощування свиней протягом найближчого року.