Погоджувальна рада
 
Сьогодні розпочинає роботу одинадцята сесія Верховної Ради України шостого скликання. Це буде остання сесія перед наступними парламентськими виборами і, безумовно, на її діяльності позначиться наближення виборчої кампанії. Про це йшлося і на вчорашній погоджувальній раді лідерів фракцій та голів парламентських комітетів. Депутати з різних фракцій, і провладних, і опозиційних, на чолі з Головою Верховної Ради закликали один одного не перетворювати парламентську трибуну на передвиборний піар-майданчик, однак водночас вони одностайно переконані, що, на жаль, так воно й буде.
До проекту порядку денного, за який депутати голосуватимуть одразу після урочистого відкриття сесії, внесено 898 питань. Серед них багато законопроектів мають альтернативні варіанти, вже підготовлено до розгляду понад 200 питань, однак близько 170 законопроектів комітети та фракції пропонують не включати до порядку денного, бо вони або дублюють чинні закони, або взагалі не витримують критики.
Розклад засідань на 4—7 вересня сформовано і з перехідних питань, що залишилися з попередньої сесії, і нових законопроектів. Передбачено розглянути 15 урядових законопроектів, 12 законо-проектів у другому читанні, три законопроекти з пропозиціями Президента, загалом — 89 питань. У п’ятницю заплановано заслухати звіти двох тимчасових слідчих комісій — з питань розслідування обставин, що призвели до ситуації, яка склалася довкола ЗАТ «Індар», та з питань розслідування обставин порушення Конституції України, Земельного кодексу, інших законів та прийняття протиправних рішень Київською міськрадою в період з 2007-го по 2010 рік.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив: особливість сесії полягатиме в тому, що паралельно триватиме виборча кампанія, тож депутати, котрі балотуються на виборах, використовуватимуть парламент для власної реклами. На думку О. Єфремова, 64 законопроекти в тій чи іншій мірі мають або популістський характер, або відображають бажання деяких депутатів «вкинути» кошти на певний округ. Однак низка законів вимагає негайного розгляду, серед них певні урядові та президентські законопроекти, які вже узгоджено з депутатським корпусом. Під час години запитань до уряду в п’ятницю, 7 вересня, регіонали запропонували заслухати міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника про початок нового навчального року. Цю пропозицію підтримала й фракція Народної партії.
Комуністи, повідомив лідер фракції КПУ Петро Симоненко, запропонували вилучити з порядку денного законопроекти щодо ринку землі, Трудовий та Житловий кодекси, щодо інтеграції з НАТО та щодо спиртової галузі, бо ці документи, на їхню думку, дуже сильно наноситимуть удар по формуванню доходної частини державного бюджету наступного року. В умовах кризи треба приймати антикризові рішення — переконував П. Симоненко. Комуністи, зокрема, внесли до парламенту проекти законів про повернення в комунальну власність приміщень дитячих садків, щодо посилення прав місцевого самоврядування, державного контролю за використанням природних ресурсів, про державну монополію на виробництво та реалізацію алкогольних та тютюнових виробів.
Фракція Народної партії, за словами її лідера Ігоря Шарова, підтримала запропоновані Головою Верховної Ради Володимиром Литвином підходи до формування порядку денного.
Опозиція оголосила про черговий демарш. Лідер фракції «БЮТ- «Батьківщина» Андрій Кожем’якін заявив, що немає сенсу розглядати жодного законопроекту від опозиції, оскільки на попередній сесії понад 160 законопроектів, внесені депутатами від фракції, не були підтримані парламентською більшістю та не прийняті парламентом. Нині опозиційними депутатами внесено 148 проектів законів, однак А. Кожем’якін звернувся до В. Литвина з проханням не вносити їх до порядку денного. На це глава парламенту відповів, що суб’єктами законодавчої ініціативи є народні депутати України, і законопроект може бути відкликано у разі відповідного звернення депутата, його автора, а не лідера фракції. Натомість А. Кожем’якін запевнив, що рішення про нерозгляд законопроектів депутатів з опозиційних фракцій прийнято колегіально й погоджено з парламентаріями.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко висловив дещо іншу думку: за його словами, немає сенсу обговорювати будь-які законопроекти, доки депутати не голосуватимуть особисто і у сесійній залі не буде запроваджено так звану сенсорну кнопку. Парламентарій запропонував заслухати під час години запитань до уряду інформацію міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка щодо недавнього ДТП за участю народного депутата з фракції Партії регіонів, під час якого загинули люди. В. Литвин повідомив, що звернувся до МВС з проханням надати парламентові письмову інформацію щодо інциденту на дорозі за участю парламентарія, а якщо в депутатів виникнуть додаткові запитання до міністра, вони зможуть їх поставити.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього», повідомив Володимир Каплієнко, наполягає на внесенні до порядку денного законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу щодо лікарських засобів та про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну наших громадян (щодо спрощення візового режиму для країни).
Загалом до завершення роботи Верховної Ради шостого скликання залишилося чотири пленарні тижні.
Віце-прем’єр-міністр України — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, Андрій Кожем’якін, Микола Мартиненко.
 
На передньому плані: Валерій Баранов, Олег Білорус, Анатолій Семинога.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua