Голова Верховної Ради Володимир Литвин на брифінгу після погоджувальної ради спростував чутки, які поширюють народні депутати від «БЮТ-«Батьківщина», що, мовляв, у будь-який час у сесійній залі парламенту... на парламентаріїв можуть впасти скляні конструкції купола та люстра. В. Литвин пояснив, що востаннє капітальний ремонт у будівлі парламенту здійснювався 2004 року, тоді було зроблено все необхідне із залученням висококваліфікованих фахівців. Тож глава парламенту висловив переконання, що такі чутки — це лише чергова «качка» напередодні виборів.
Коментуючи пропозиції робочої групи щодо внесення змін до закону про засади державної мовної політики, які значно ускладнять надання статусу регіональних мов, В. Литвин відзначив, що цей документ ще не внесено на розгляд Верховної Ради, його ще не оприлюднено, тому давати якісь оцінки ще зарано. Глава парламенту наголосив, що мовну проблему треба вирішувати комплексно, а будь-які рішення не можна приймати «під момент». Треба водночас розглядати й уточнену Хартію регіональних мов та мов національних меншин, а також Загальнодержавну програму підтримки й розвитку української мови. «За нинішніх обставин, я би особисто віддавав перевагу прийняттю загальнодержавної програми, бо всі інші законопроекти з цього приводу викличуть сплеск політичних емоцій та політичного протистояння у Верховній Раді», — сказав В. Литвин.
В. Литвин також висловив переконання, що до парламентських виборів закон про вибори народних депутатів має залишитися без змін. «Якщо зараз втрутитися в цей закон, виникне дуже багато проблем і політичних взаємних звинувачень, — вважає він. — Ми досягли консенсусу, компромісу і його порушувати не потрібно». Інше питання, зауважив керівник парламенту, — щодо закону про забезпечення прозорих виборів, встановлення відеоспостереження за процесом голосування та підрахунком голосів. Нині до парламенту внесено два законопроекти на цю тему, в яких пропонується забезпечити режим відеоспостереження не лише в процесі голосування, а й підрахунку голосів. А також передбачено механізм надання відповідної інформації у разі відповідної заяви за запитом суб’єктів виборчого процесу, правоохоронних чи судових органів. Ці законопроекти після розгляду в профільних комітетах буде винесено на розгляд сесійної зали.
Анна ШЕВЧЕНКО.
Бюджет-2013 можуть ухвалити в листопаді
До кінця нинішньої сесії парламенту слід прийняти блок законопроектів. Про це повідомив на брифінгу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За його словами, це, зокрема, проекти законів, спрямованих на розвиток підприємств і створення нових робочих місць із конкурентною зарплатою. Наступний блок законопроектів пов’язаний з полегшенням підприємницького клімату, ліцензування, оскільки з боку бізнесу ще є багато нарікань на необґрунтовані перевірки правоохоронних, податкових та інших контролюючих структур. Потребує також завершення реформування судової влади й правоохоронних органів. Водночас законопроекти, які розпалюють політичну ситуацію в країні, зокрема Трудовий і Житловий кодекси, закон про ринок землі, не розглядатимуться в сесійній залі, запевнив лідер регіоналів.
Ведучи мову про проект закону про держбюджет на 2013 рік, парламентарій висловив думку, що логічним було б його розгляд у листопаді поточним скликанням Верховної Ради.
Олександра КУЧЕРЯВА.
Опозиція сидітиме у сесійній залі, але не голосуватиме
Депутати з опозиційної фракції «БЮТ-«Батьківщина» будуть присутні в сесійній залі під час роботи парламенту на поточній сесії, але не голосуватимуть за жоден законопроект. Про це заявив на брифінгу лідер фракції Андрій Кожем’якін. Він пояснив, що депутати будуть присутні в парламенті, щоб фіксувати порушення, які виникатимуть під час голосування з боку більшості. «Якщо ми відкликаємо свої законопроекти і вимагаємо це зробити, звичайно, ми не голосуватимемо за законопроекти від влади, — сказав депутат. — Але висловлювати свою позицію щодо кожного законопроекту будемо».
Рішення про відкликання законопроектів, внесених до парламенту опозиційними депутатами, А. Кожем’якін назвав логічним кроком. Бо, за його словами, з 148 законопроектів, поданих опозиційними депутатами, до проекту порядку денного сесії було внесено лише 16. 
Юлія БІЛА.