Важливу для історії знахідку записала на свій рахунок група «Пошук», що працює під егідою Херсонської обласної спілки ветеранів Афганістану. Ентузіасти взялися знайти у Чорному морі легендарний ескадрений міноносець «Фрунзе», який восени 1941 року брав участь в обороні Одеси, і під час висадки десанту біля села Григорівка потрапив під наліт дев’яти німецьких «юнкерсів» (тоді загинули понад п’ятдесят членів екіпажу бойового судна). І це їм вдалося, хоча пошукова операція почалася не з обстеження акваторії, а з копітких архівних досліджень.

— Справжнім успіхом була можливість ознайомитися з журналами бойових дій 1941 року, на які ми натрапили в обласному державному архіві Херсона. В одному з них прочитали запис про обставини загибелі «Фрунзе», із координатами місця затоплення міноносця, — ділиться подробицями заступник командира групи «Пошук» Олег Вахтєров.  — Залишилося тільки адаптувати ці координати до GPS-навігатора і справа була фактично зроблена. Наш човен кинув якір зовсім поруч із «Фрунзе», що й довели перші ж занурення на глибину у вісім метрів.

Група з чотирьох дайверів обстежувала затонулий міноносець три дні, радіючи, що видимість під водою на цій ділянці була пречудова. Лежить він на піщаному дні у двох кілометрах від Тендрівської коси,  що у Голопристанському районі Херсонщини, і відносно непогано зберігся. Хоча прямі потрапляння бомб не могли не датися взнаки — борти судна деформовані, торпедні апарати пошкоджені. Члени «Пошуку» сподівалися виявити на борту ескадреного міноносця останки п’ятдесяти героїчно загиблих моряків, щоб поховати їх, як годиться. Але учасники занурень кажуть, що море своєї здобичі не віддало —  солона вода знищила все, залишивши хіба що рештки взуття. А за ними ідентифікацію особи не провести.

Багато хто з мешканців області переконаний: «Фрунзе» варто було б підняти і перетворити на пам’ятник військової історії краю. Однак дайвери кажуть, що навряд чи це вдасться зробити: тут не обійтися без гігантського крану вагою у сотню тонн. Операція з його транспортування та підйому коштуватиме дорого, а гроші зараз навряд чи знайдуться у місцевому бюджеті чи спонсорів. До того ж, на борту пошуковці бачили чимало снарядів калібру 45 та 120 міліметрів, і ще невідомо, скільки їх є в трюмі, адже протягом семи минулих десятиріч потужна морська течія майже повністю занесла його піском. Про наявність на дні невизначеної кількості боєприпасів МНС уже повідомлено, тож «Фрунзе» ще обстежуватимуть аквалангісти аварійно-рятувального загону обласного управління МНС. Швидше за все, снаряди доведеться піднімати та підривати уже на суші.

Херсонська область.