Міжнародний виробник кабельних мереж — завод «Леоні» у Стрию — відсвяткував десяту річницю з дня початку роботи. Автовиробник «Дженерал Моторс» довіряє українцям виготовляти бортові системи для найвідоміших світових марок — «Опель», «Порше» та «Фольксваген». Завод щодня забезпечує своєю продукцією три тисячі автівок, протягом року — 750 тисяч. Німецький проект реалізували за підтримки місцевої влади, зокрема тодішнього голови ОДА Михайла Гладія.
Підприємство збудували в рекордно короткий термін — за 11 місяців у чистому полі. Нині на «Леоні» працюють близько 5500 робітників. Проект виявився успішним, ще одне підприємство німці збудували у Бродівському районі.
«За короткий час ми стали найбільшим працедавцем у регіоні. Я вперше приїхав до Стрию в 2001 році. Незнайомі одне одному люди стали сьогодні колегами і друзями, які завзято працюють для досягнення успіху», — розповідає генеральний директор «Леоні» Вернер Гайлінгер, який десять років очолює підприємство.
На заводі знайшли роботу мешканці Стрийського, Дрогобицького, Жидачівського, Миколаївського, Сколівського районів Львівської та Долинського району Івано-Франківської областей. На «Леоні» діє тризмінний графік роботи. За нічні зміни доплачують 35 відсотків базової годинної ставки. Заробітна плата — 2600—2800 гривень.
Святкові урочистості відбулися на території заводу. На великому майданчику встановили сцену і сотні столів, за якими вмістилися всі робітники. Німецький концерн вклав у стрийське підприємство 65 мільйонів євро. Нині це — найуспішніша інвестиція у Львівщину за роки незалежності України.