Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відповідаючи в суботу на запитання журналістів під час перебування на Житомирщині.
За його словами, відповідно до інформації Кабінету Міністрів, підстав для занепокоєння немає. «Дефіцит бюджету поки що відповідає плановим показникам, які передбачено власне бюджетом», — сказав він, додавши: «Я не бачу на сьогоднішній день проблем».
В. Литвин висловив сподівання, що бюджет-2013 буде прийнято в терміни, передбачені Бюджетним кодексом, і у ньому буде збільшено видатки на фінансування освітньої сфери і сфери охорони здоров’я.
Керівник парламенту також переконаний, що під час підготовки бюджету не можна «робити ставку винятково на підвищення податків, митних зборів». За його словами, досягти успіхів у соціально-економічному розвитку можливо, зокрема, шляхом забезпечення сприятливого інвестиційного клімату та створення в кожному населеному пункті підприємств, забезпечивши додаткові робочі місця. «Вирішивши це питання, ми розв’яжемо проблему соціального комфорту, спокою і забезпечення передбачуваності країни».
В. Литвин також застеріг від ухвалення законів популістського характеру, які не мають фінансового підґрунтя, а відтак не можуть бути виконані. «Нам потрібні стимули для розвитку економічного життя в країні і забезпечення виконання чинних соціальних законів», — сказав він.
Вітаючи учнів та педагогічні колективи, Голова Верховної Ради зазначив, що нині поріг школи переступлять 425 тисяч першокласників, «які уособлюють майбутнє і які візьмуть на себе відповідальність за країну». Він упевнений, що «кожен першокласник — це талант, індивідуальність, особистість». «Переконаний, що вчителі допоможуть дітям розкрити свій талант і дадуть їм усе, що необхідно для життя», — сказав В. Литвин.
Керівник парламенту назвав вчительські колективи «подвижниками, які справді сіють розумне, добре, вічне». «Професія викладача справді вічна», — додав він.
В. Литвин звернувся до учнів із закликом «планувати своє життя за найвищими мірками, намріяти для себе велике майбутнє». «Якщо хочеш стати людиною, ти нею обов’язково станеш», — зазначив він.
В. Литвин побажав усім «результату, здоров’я», вчителям — «спокійного серця та вдячних учнів», а учням — «розуміння ролі, призначення і місця вчителя».
Глава парламенту, зокрема, побував на святі першого дзвоника у школах міста Новоград-Волинський, Новоград-Волинського та Червоноармійського районів.
 
Дослівно
 
Володимир ЛИТВИН:
«У бюджеті на наступний рік планується збільшити видатки на освітню сферу. У держави є розуміння того, що освіта визначатиме майбутнє України».
 
Свято першого дзвоника в ЗОШ № 7 м. Новоград-Волинський Житомирської області.
 
У школі села Барвинівка Новоград-Волинського району Житомирської області цього року єдиний першокласник Артем Талько.
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.