Центральна виборча комісія на своєму засіданні першого вересня ухвалила постанову «Про забезпечення виконання Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо надання під час виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року ефірного часу політичним партіям та кандидатам у народні депутати для проведення передвиборної агітації на радіо в окремих регіонах України».
Цим документом, як повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, комісія зобов’язала Національну раду та Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення забезпечити безумовне виконання вимог виборчого закону. Зокрема, щодо надання політичним партіям та кандидатам у народні депутати ефірного часу, необхідного для здійснення ними передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення перегонів, на регіональних радіоканалах державних телерадіоорганізацій Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Тернопільської, Харківської та Чернігівської областей.
Крім того, ЦВК оформила двох офіційних спостерігачів від Фонду Конрада Аденауера на чергових парламентських виборах. Таким чином, загальна кількість зареєстрованих офіційних спостерігачів становить 274 особи.
Комісія також надіслала до Національного банку, Генеральної прокуратури та МВС низку скарг кандидатів у народні депутати для перевірки та відповідного реагування згідно із законодавством України. Водночас Центрвиборчком вніс окремі зміни до складу окружних виборчих комісій та встановив порядок проведення навчання голів, заступників голів та секретарів ОВК. Проводитимуться вони у формі семінару-наради.
Затяжний старт
Хмельницький обласний осередок Комітету виборців України кваліфікує початок роботи окружних комісій області як затяжний старт. Жоден із окружкомів на своє перше засідання не зібрався в повному складі. За відсутністю кворуму більшість комісій перенесли збори на вечірні години і, крім складання присяги, не змогли розглянути жодного питання. А виступи окремих членів комісії свідчили про недостатню їх обізнаність із виборчим законодавством.
Чи будуть життєдіяльними такі ОВК, непокояться в КВУ, коли третині членів доведеться на час перегонів міняти місце роботи або ж регулярно їздити на засідання, долаючи при цьому, в окремих випадках, понад 1000 кілометрів, бо вони мешкають в іншому місті?! До речі, один мешканець Києва вже відмовився від роботи в окружкомі на Хмельниччині. Та й досвід роботи в виборчкомах мають усього 10 відсотків тих, хто цьогоріч рахуватиме результати волевиявлення подолян.
У комітеті відзначають і той факт, що до керівництва кожної комісії (голова, заступник, секретар) обов’язково увійшли від одного, до трьох членів представників партій, найменування яких не те що пересічні громадяни, але й експерти рідко помічали в політичному житті країни.
Не підготовлені до роботи й приміщення, які виділили комісіям, зауважують експерти. На час першого засідання тут не було ні оргтехніки, ні телефонного зв’язку, ні транспорту. Відсутні й вивіски «Окружна виборча комісія», повідомляє наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.
Затвердили порядок використання коштів 
Кабінет Міністрів затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті, для придбання паперу на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень. Відповідно до постанови, повідомляється на урядовому сайті, головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем програми є Центральна виборча комісія. ЦВК розраховує та доводить до МЗС, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій інформацію про обсяг бюджетних коштів. Їх розподіл між міськими (міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) радами, районними, районними у м. Севастополі держадміністраціями здійснюється відповідно Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними та Севастопольською міською держадміністраціями.
Конструктивна критика корисна всім 
Віце-прем’єр-міністр — Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вважає, що публічні дебати — це найважливіша частина політики. На цьому він акцентував увагу, коментуючи відмову Арсенія Яценюка взяти участь в дебатах на одному з телеканалів, — повідомила прес-служба урядовця.
«У суперечці народжується істина, конструктивна обопільна критика підсилює владу, підсилює опозицію й підвищує якість української політики. Конструктивна влада й опозиція, які готові відкрито шукати потрібні країні рішення, — запорука благополуччя країни й громадян», — переконаний він. Влада повинна бути публічною і відкритою, а головне — уміти відповідати за свої дії перед суспільством. Мої дії в політиці завжди виходили й виходять із цього принципу: будь відкритий і готовий пояснити людям, що ти робиш. Я готовий привселюдно відповідати за свої слова й учинки в політиці й хотів би бачити таку готовність в інших політиків, — сказав Сергій Тігіпко.
Бюлетені — без прізвищ Тимошенко та Луценка 
Київський апеляційний адміністративний суд відмовився задовольняти позов ВО «Батьківщина» і призупинити друк виборчих бюлетенів без прізвищ Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, повідомила прес-служба партії. Судді мотивували свою відмову тим, що представники позивача — партії «Батьківщина» — начебто не навели належних доказів, що їх інтереси можуть бути якимось чином порушені відповідною постановою ЦВК від 29 серпня. Нагадаємо, «Батьківщина» наполягає на тому, щоб відповідно до закону «Про вибори народних депутатів», в бюлетенях друкувалася перша п’ятірка, включена до виборчого списку партії на з’їзді, а не зареєстрована ЦВК.
У день волевиявлення проведуть національний екзит-пол 
Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова у день виборів до Верховної Ради проведуть національний екзит-пол-2012. За словами директора фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, управління проектом, фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу здійснюватиме очолюваний нею фонд. Опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології і Центр Разумкова. Наукове керівництво, розробку вибірки та координацію робіт із опитування виконуватиме Київський міжнародний інститут соціології.