Дорогі співвітчизники!

Радий звернутися до вас з нагоди, яку приносить усім нам, юним і дорослим, у розмаїтті своїх барв золота осіння пора. День знань, початок навчального року — немає серця, що не озвалося б, трепетно і щиро, на ці назавжди вкарбовані у нього слова.

Головне вітання, за усталеним звичаєм, адресується тим, кого урочистий дзвоник вперше кличе до класів чи аудиторій. Провіщуючи відкриття світу, де чекають нові сподівання, рубежі й виднокола, незвідані повороти життів та доль. І де реальну ціну, особисту й суспільну вагу людини визначають освіченість, її рівень, якість та віддача.

Країна знань, що починається за шкільним і вузівським порогом, безмірно багата, щедра, але така ж вимоглива. До молодої порослі, яка вступає на її терени, і до систем, структур та посадових осіб, відповідальних за атмосферу та клімат в освітньому середовищі, організацію й ефективність навчально-виховного процесу. Це наш постійний і безкомпромісний тест на адекватність особливостям та викликам сучасної доби і завданням на перспективу, передовсім у примноженні інтелектуального та креативного потенціалу суспільства.

Не знижуючи своєї піднесеності й емоційного заряду, нинішнє свято мало б стати і приводом для тверезого, об’єктивного аналізу процесів та результатів реформування цієї, без перебільшення, доленосної сфери. З внесенням необхідних коректив у його методи, орієнтири та цілі — до такого висновку дедалі настійніше підводить, і не тільки позитивними аргументами та фактами, повсякденна практика.

Поділяю з вами, шановні співгромадяни, почуття та враження від дня, осяяного незгасним світлом знань, величчю залишених нам у спадок надбань людської мудрості. Переконаний, що традиційні урочистості нададуть потужного імпульсу спільним зусиллям у реалізації історичного імперативу — виростити, вивчити і виховати суголосне епосі, динамічне і дієздатне покоління, якому вести нову Україну далі.

Нехай же не забракне всім нам енергії, послідовності і цілеспрямованості у цій святій справі. А молодій зміні зичу гідно продовжувати шляхи та напрями цивілізаційного прогресу, торовані світочами думки і велетами духу української землі.

У добру, плідну і щасливу путь!

Володимир ЛИТВИН.