Природа не перестає дивувати сюрпризами. От і полтавцям доводиться звикати, що деякі дерева вже починають цвісти двічі на рік. На садибі Сергія Яременка, наприклад, уже два роки поспіль цвітуть яблуні.
— Причому плодів з цієї яблуні ми практично не їмо, — сміється Сергій Петрович. — Ось і цього літа через спеку майже всі плоди обсипалися, бо поливати в моєму віці дерева дуже важко. Зазвичай яблука на ній достигають доволі рано, десь на початку липня, а в останні роки навіть раніше... І от починає цвісти знову!
Зацвіли яблуні і в деяких жителів приміського селища Яківці. А от у самій Полтаві почали цвісти каштани. І це теж уже стає нормою — так само подекуди вони цвіли і в попередні роки.
Хоча загалом каштанам у Полтаві непереливки: їх у місті багато, але о цій порі вони вже починають масово жовтіти. І спека тут ні до чого. Як стверджують фахівці, дерева вражає так звана каштанова мінуюча міль — шкідник, який поширився територією країни останніми роками. Боротьба з ним потребує неабияких витрат, а природні чинники, на жаль, уже не працюють. Так, шкідника могли б знищувати птахи — ті ж синиці, однак їх нині у місті стає дедалі менше. Деякі орнітологи навіть стверджують:  популяція «міських» птахів зменшується зі збільшенням «популяції» автомобілів.
А радіо все мовчить
«Відновити до кінця року всі радіоточки та по максимуму систему оповіщення на Полтавщині» — так нещодавно ставилося завдання на засіданні депутатської комісії Полтавської обласної ради з питань будівництва, транспорту та зв’язку. Втім навряд чи його можна назвати реальним. Навіть за радянських часів, коли «брехунець» був усе ж доволі популярним джерелом інформації (особливо на селі), райвузли зв’язку й тоді не дуже квапилися з ремонтом, адже дротове радіо прибутків не приносило. А тепер і пого-
тів, тим паче, що «Укртелеком» — структура фактично приватна.
А тим часом кількість радіоточок на Полтавщині щороку скорочується на 15—20 тисяч одиниць. Лише за останні п’ять років їх поменшало ледь не втричі. Причому «наступ» іде з двох сторін. З однієї — люди відмовляються платити за вже існуючі радіоточки, оскільки ті часто виходять з ладу, а тарифи на користування ними зростають. З другої — в нових будинках часто-густо радіоточки навіть не передбачені проектами. От і результат: якщо колись на Полтавщині було понад мільйон стаціонарних радіоприймачів, то нині їх лише трохи більш як 110 тисяч.
Полтава.
Фото автора.