Ключовим завданням Верховної Ради України на одинадцятій сесії є ухвалення бюджету на наступний рік. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин у прямому ефірі телеканала «Рада», повідомила прес-служба парламенту.

Верховна Рада, наголосив В. Литвин, «повинна і зобов’язана» прийняти бюджет на наступний рік, оскільки новий парламент збереться на установче засідання 17 грудня і вчасно ухвалити кошторис не встигне. Керівник парламенту заявив, що це має бути документ розвитку. При цьому В. Литвин наголосив на необхідності під час підготовки і розгляду проекту бюджету враховувати процеси, які відбуваються у світі, зазначивши, що нині потрібно робити ставку на інновації і технології. «Ми повинні зробити ставку на інтелект, мізки, за рахунок чого буде приростати світ», — сказав він. Пріоритетними у бюджеті, на переконання Голови Верховної Ради, мають бути освіта та охорона здоров’я.

Керівник парламенту також повідомив, що на сьогодні у Верховній Раді зареєстровано понад тисячу законопроектів, з яких приблизно 240 пропонуються до розгляду в першому і другому читанні. Аналізуючи проекти, В. Литвин звернув увагу на те, що нині, коли парламентська кампанія вступила у вирішальну фазу, суб’єкти законодавчої ініціативи намагаються зробити ставку на популізм, що є «вкрай небезпечним для країни».

Це «буде процес, боротьба і протистояння»

Голова Верховної Ради зауважив також, що до завершення каденції нинішнього парламенту потрібно ухвалити загальнодержавну програму підтримки розвитку української мови. В. Литвин нагадав, що у Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів про порядок застосування мов в Україні, серед яких і внесений ним. При цьому керівник парламенту зауважив, що якби під час підготовки до розгляду чинного «мовного» закону були враховані його пропозиції, багатьох проблем можна було б уникнути.

У цьому контексті головним керівник парламенту назвав «насичене фінансування» програми цього року і, особливо, наступного.

Прогнозуючи перебіг розгляду законопроектів, які стосуються внесення змін до «мовного» закону, В. Литвин висловив думку, що «буде процес, боротьба і протистояння, особливо вона ініціюватиметься з боку тих людей, які жодної мови не знають і якраз виступають законодавцями мод у цьому питанні».

Діяти так, як того вимагає закон

Глава парламенту переконаний також, що жовтневі вибори визначать майбутнє України як мінімум до 2020 року, шляхи і засади її розвитку. За його словами, перегони продемонструють, «на що буде зроблена ставка — на традиційний підхід чи на концентрацію зусиль для того, щоб забезпечити справді прорив країни в реалізації реформ, які вже давно назріли».

Україна до останнього часу розвивалася на базі попередніх поколінь, і далі треба розвивати її на сучасній основі з урахуванням досвіду попередніх поколінь, зазначив В. Литвин.

Керівник парламенту застеріг від «нагнітання настроїв негативізму і катастрофізму, що вибори будуть нечесні, використовуватиметься примус, адміністративний ресурс, підкуп і таке інше». «Висновок очевидний — діяти так, як того вимагає закон, і не буде жодних проблем, — заявив В. Литвин. — Я сподіваюсь і вірю, що перегони відбудуться загалом на цивілізованих засадах».

«Це головне і визначальне. Треба вселити впевненість у нашу країну, в суспільство, і результат буде відповідати волевиявленню людей», — додав він.

За словами В. Литвина, нині необхідно поєднати особисті інтереси людей із загальнодержавними, і дати можливість кожному реалізувати себе. «А для цього люди повинні відчути, що вони можуть себе реалізувати, що у них є відповідні можливості для цього», — сказав він. У цьому контексті Голова Верховної Ради наголосив на важливості відмовитися від застосування класового принципу «знайти винного». «Якщо ми від цього відійдемо, якщо відбудеться серйозна розмова, буде вироблена спільна платформа, спільне бачення майбутнього, то буде взаємодія між суспільством і владою, між країною і державою», — зазначив В. Литвин.

Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин також відповів на запитання користувачів соціальної мережі «Facebook». Запитання та відповіді можна переглянути на стіні публічної сторінки керівника парламенту (http://www. facebook. com/lytvyn. volodymyr).

ДОСЛІВНО

Володимир ЛИТВИН:

«Є два питання: перше — прийняття закону під умовною назвою «Про порядок застосування мов в Україні і про статус української мови», і друге — про загальнодержавну програму підтримки розвитку української мови. Варто було б найближчим часом, до завершення каденції нинішньої Верховної Ради, прийняти цю програму і підтвердити консолідованим голосуванням, що у нас за українську мову борються не лише на словах, а через прийняття практичного рішення».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.