На Сумщині бійці спецпідрозділу «Беркут» відкрито повстали проти начальства. Вони звинувачують свого командира в корупції, хабарництві і репресіях. Після того, як половина особового складу (майже 30 чоловік) написала про постійні побори в колективному зверненні, керівництво підрозділу створило їм нестерпні умови й почало погрожувати звільненням, — повідомляє на сайті «Главред».
За «новими правилами» після підвищення зарплатні, сумські «беркутівці» щомісяця віддавали своєму командирові по 150 гривень. За їхніми словами, ті, хто сповна платив мзду — отримували зарплату у повному обсязі, решті вираховували із зарплати по 600—1000 гривень. Побори тривали майже рік. Щоб не виносити сміття з хати, «беркутівці» звернулися зі скаргою на керівництво підрозділу до обласного міліцейського начальства. Стверджують, що результат виявився для них неочікуваним. Невдовзі після «зустрічі» до підрозділу нагрянула комісія з перевіркою... з профпідготовки. «Одним наказом нам «повісили» 41 догану», — стверджує боєць «Беркута», який попросив не називати його імені.
Обласне міліцейське начальство конфлікт не коментує, запевняючи у зацікавленості об’єктивного розслідування. За словами керівника служби зв’язків з громадськістю УМВС України в Сумській області Ельвіри Біганової, всі матеріали службового розслідування вже в прокуратурі.
Тим часом, за словами «беркутівців», одночасно з перевіркою у підрозділі розпочалися нові утиски і залякування найактивніших «бунтівників». Це змусило їх особисто звернутися із заявою до прокуратури. Співробітники «Беркута» сповнені рішучості і, якщо не доб’ються правди на регіональному рівні, кажуть, поїдуть на її пошуки до міністра.
Сумська область.