Футбол. Ліга чемпіонів. Раунд плей-оф. Матчі у відповідь. 29 серпня.
«Лілль» (Франція) — «Копенгаген» (Данія). 2:0 (перший матч — 0:1). «Селтік» (Шотландія, Глазго) — «Гельсінгборг» (Швеція). 2:0 (2:0). ЧФР (Румунія, Клуж-Напока) — «Базель» (Швейцарія). 1:0 (2:1). «Фенербахче» (Туреччина, Стамбул) — «Спартак» (Росія, Москва). 1:1 (1:2).
«Динамо» (Україна, Київ) — «Боруссія» (Німеччина, Менхенгладбах). 1:2. Голи: Хачериді, 70 (у власні ворота), Аранго, 78, Ідейє, 88. Перший матч — 3:1.
«Динамо»: Коваль, Данило Силва, Бетао, Хачериді, Тайво, Велозу, Гусєв, Нінкович (Вукоєвич, 46), Гармаш, Ярмоленко, Ідейє (Рубен, 90+3). Тренер — Юрій Сьомін.
«Боруссія»: тер Штеген, Янчке, Штранцль, Броуверс, Дамс, Германн (Рінг, 63), Нордтвейт, Джака, Аранго, Ганке (Гргота, 59), де Йонг (де Камарго, 72). Тренер — Люсьєн Фавр.
Рефері — Крейг Томсон (Шотландія).
Київ. НСК «Олімпійський». 66 872 глядачі. 15 градусів.
Нічого незвичайного не сталося: як і очікувалося, гості пішли вперед відіграватися. Але швидко наразилися на контратаку динамівців, на вістрі якої опинився Ідейє. Він втік від переслідувачів і мав пробити. Однак загальмував, і цієї мікропаузи в просуванні нашого форварда оборонцям «Боруссії» цілком вистачило, щоб ліквідувати загрозу.
І таки праві були ті, хто казав, що «Боруссія» так просто не викине білого прапора, не змириться з домашньою поразкою і докладе всіх зусиль, навіть більше, щоб врятувати становище. Подальші події підтвердили, що надії на диво гравців і тренерів «Боруссії» були небезпідставними.
У першому таймі ігрову перевагу мали саме футболісти німецького клубу, котрі були активнішими, наполегливішими. Їхня гра була осмисленою і досить гострою. Особливо це підкреслювали неузгоджені дії динамівців. Одне слово, то була неабияка перевірка «Динамо» на стійкість.
І якщо до перерви господарі сяк-так витримали той тевтонський тиск, то в другому таймі наші суперники застосували додаткові резерви. Вони створили чимало гострих моментів, два з яких нас дуже засмутили. Спершу після флангової передачі м’яч у власні ворота зрізав Хачериді. А в другому випадку Рінг, котрий вдало вийшов на заміну, виконав кутовий, і Аранго влучно поцілив головою.
У повітрі, як кажуть, запахло смаженим. «Боруссія» налаштувалася рішуче. І їй було цілком до снаги забити ще й переможний гол. Біля воріт Коваля палала справжнісінька «пожежа». З подвійними, а може і з потрійними силами німці почали битися за своє щастя, до якого було зовсім близько.
Але, на наше щастя, все вийшло, мов у театрі в останньому акті: рушниця, котра висіла на стіні, таки вистрілила. Здається, тільки з четвертої спроби Ідейє скористався виходом сам на сам із тер Штегеном.
Попри мінімальну поразку, все для «Динамо» завершилося позитивно. Однак в ейфорію впадати не варто. До динамівської гри залишається дуже багато запитань. Особливо до оборони. Стало зрозумілим, що без Михалика вона діє не так ефективно і надійно. Вже вкотре виникає запитання, яка функція на полі Нінковича, якого, зрештою, замінили після першого тайму. І, звичайно, кульгає, мов стара шкапа, реалізація створених динамівцями моментів.
Використовуючи лише одного форварда, Сьомін значно ускладнює життя Брауну. Але й цей симпатичний і, головне, талановитий улюблениць публіки не має право так грати, як до забитого ним м’яча. Стільки промахів — то невиправдана розкіш. Попереду груповий етап, і суперники на нас чекають значно серйозніші. Такому «Динамо», котре ми побачили позавчора, на груповій стадії гарантоване суцільне нервування і сором.
— Маємо тепер святкувати вихід до Ліги чемпіонів. Стосовно проблем, то про них треба подумати трохи пізніше, — сказав на прес-конференції після поєдинку Юрій Сьомін. — Несподіваний м’яч, який самі собі забили, спричинив нервування. Треба враховувати, що проти нас грала дуже сильна команда, одна з провідних у Бундеслізі, і вона часто диктувала свої умови. Моментами наші футболісти не могли протиставити їй геть нічого.
Напруга останніх подій позначилася на наших діях, тому не виходила комбінаційна гра. Однак давайте привітаємо команду. Вважаю, що пройти напрочуд складний відбір, здолати таких серйозних конкурентів, як «Фейєноорд» і «Боруссія», дорогого варте. Головне, що маємо результат. Хоча зустріч була «валідольною».
Ми звертали увагу на Аранго, але не змогли його стримати. Так само «Боруссія» не змогла стримати Ідейе, який мав збивати ще в першому таймі. Наша команда перебувала під серйозним тиском. Усе могло обернутися для нас катастрофою, котру ми, на щастя, відвернули.
Оцінку того, що відбулося, цікаво було почути і від президента ФК «Динамо» Ігоря Суркіса.
— Наша команда занадто вже нервово відіграла цей відповідальний матч. Але результату ми домоглися. Дуже змішані враження залишив поєдинок. Гадаю, що треба поліпшувати гру. Адже вдома при своїх уболівальниках необхідно діяти сміливіше, завзятіше і злагодженіше.
Ситуація, коли протягом двох сезонів нашому клубу не вдавалося потрапити до групового раунду Ліги чемпіонів, завдала певної шкоди. Ми зазнали не лише фінансових втрат, хоча гроші це другорядне, а й отримали удар по репутації клубу і психології гравців. Адже лише в матчах Ліги чемпіонів вони мають змогу набути необхідної впевненості.
— У команді тепер багато новачків, чи впливає суттєво цей фактор на її виступи?
— Трансферну компанію завершено. Звичайно, хочеться, щоб новачки обов’язково набрали необхідні кондиції до 17 вересня, коли відбудеться перший ліговий матч. А поки колектив через щільний ігровий графік відчуває неабияке навантаження: і фізичне, і психологічне. Це і є однією з причин не дуже якісного футболу, котрий поки демонструє київське «Динамо». За це вибачаюся. Однак маємо результат. Нарешті, ще одна суттєва обставина: сьогодні наші футболісти думали вже про зустріч із «Шахтарем» 2 вересня. Чи буду у Донецьку? Поки не знаю. Спершу полечу на жеребкування Ліги чемпіонів, а там побачимо. Безумовно, «гірники» будуть свіжими, але ми маємо достатньо виконавців. І якщо зможемо відновити наших футболістів, то дамо бій головному конкуренту...
Трибуна найпалкіших прихильників «Динамо», його 12-й гравець.
 
Мігель Велозу — вправний диспетчер.
 
Браун Ідейє і цього разу відзначився.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.