Жителі карантинної зони, оголошеної на території Запорізької області у зв’язку з виявленням вірусу африканської чуми, виступають проти примусового вилучення у них домашньої живності через невизначеність з компенсаціями.

Виявляється, 40-денний «карантин свиней» навколо села Комишуватка Приморського району Запорізької області ще й не починався. Бо, як зрештою з’ясувалося, із самого початку всі не дуже уважно читали інструкцію. А вона чітко вказує, що відлік 40-денного карантину у 10-кілометровій зоні навколо джерела виявлення АЧС розпочинається з моменту, коли там усе свинопоголів’я буде ліквідовано — відправлено на консерви чи варену ковбасу... Однак, якщо на знищення 198 голів у Комишуватці знадобилася доба, й ще дві — на компенсацію збитків господарям, то щодо коштів на менш жорсткі заходи ще в п’яти населених пунктах (місто Приморськ, села Банівка, Преслав, Подспор’є, Набережне), які входять до згаданої карантинної зони, ясності немає. А якщо так, то ніхто не хоче здавати тварин на м’ясокомбінат — адже в безробітних селах тільки натуральне господарство й дозволяє людям якось виживати. Зрештою, влада в особі керівництва районної ветеринарної служби зробила роз’яснення, що всі заборони на продаж стосуються лише свиней, забитих у домогосподарствах. Коли забій здійснено на спеціалізованих бойнях, то в цьому разі обмежень немає.

Від початку серпня, тобто через кілька днів після оголошення карантину, у 10-кілометровій загрозливій зоні періодично відбувалися сільські сходи та інші форми «свинних бунтів». Один із таких, за участі приблизно ста осіб, пройшов 27 серпня під стінами Приморської райдержадміністрації. Головне його гасло: «Не віддамо!». Логіку людей зрозуміти можна, адже інструкція інструкцією, а коли тільки за місяць після спалаху починаються якісь дії із вилучення свиней і особливо поросят та відправки їх на Мелітопольський м’ясокомбінат, то чим це вже може зарадити справі? Тим більше, що у жодному населеному пункті нових захворювань свиней (а це три тисячі голів!) не виявлено. Тому на мітингу й лунало, що «ніякої чуми не було, а була лише політика». Причому політика нищення малого і середнього бізнесу в інтересах бізнесу великого, який, як вважають селяни, годує свиней «не натуральними кормами, а якоюсь хімією».

Тим часом, районна адміністрація в особі заступника голови Володимира Делігіозова довела до відома присутніх на мітингу таку інформацію: відповідного рішення Кабміну про вилучення свиней із 10-кілометрової зони (принаймні у Приморську) немає; грошей на рахунках для компенсації — теж. У зв’язку з такою ситуацією місцева надзвичайна протиепізоотична комісія звернулася до голови Запорізької облдержадміністрації, щоб просити Кабмін утриматися від вилучення всього свинопоголів’я із карантинної зони.

Запорізька область.