Центральна виборча комісія затвердила форму і текст бюлетеня з виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Текст бюлетеня, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, друкуватиметься державною мовою на одному аркуші розміром 200 х 600 мм світло-жовтого кольору, лише з одного боку, з використанням спеціальних видимих та невидимих захисних фарб, які змінюють свої фізичні характеристики під дією ультрафіолетового та інфрачервоного опромінювання, графічних захисних елементів, а також із проставленням номера виборчої дільниці захисною фарбою, що проявляється на звороті бюлетеня.
Водночас заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив, що у тексті виборчого бюлетеня прізвища Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Павла Лазаренка будуть відсутні, оскільки вони не зареєстровані кандидатами. Він зазначив також, що разом із назвою партії до бюлетеня включать перші п’ятірки оформлених ЦВК претендентів.
Крім того, розглянувши клопотання громадських організацій, ЦВК надала дозвіл Всеукраїнським громадським організаціям «Інститут виборчого права», «Інститут приватного та публічного права», «Асоціація соціальної підтримки і захисту співробітників спецслужб України «Співдружність», Всеукраїнським молодіжним громадським організаціям «Український молодіжний правничий союз», «Об’єднання «Європейська молодь України» мати офіційних спостерігачів під час виборів. Водночас відповідний дозвіл отримали громадські організації «Здоров’я нації» — на території Житомирської області, «Миколаївський обласний клуб виборців» — на території Миколаївської області, Івано-Франківське обласне об’єднання громадян «Громадянський Форум Івано-Франківська» — на території Івано-Франківської області, «Комітет народного контролю Київської області» — на території Київської області, «Об’єднання громадян «За Троєщину» — на території міста Києва, а «Наш Святошинський» — на території Святошинського району міста Києва.
Комісія також внесла окремі зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів.
Діяльність ЦВК хочуть заблокувати?
Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна не виключає судового оскарження постанови комісії щодо форми і тексту виборчого бюлетеню. «У ЦВК є підстави побоюватися, що ця постанова буде оскаржена. Уже сьогодні є скарги, які вимагають відсторонити ЦВК від організації виборчого процесу, призупинити його взагалі... Будь-яких абсурдних оскаржень ми очікуємо і надалі», — цитує її слова УНІАН.
Жанна Усенко-Чорна також повідомила, що у Вищому адмінсуді оскаржувались і її дії під час організації та підготовки виборчого процесу. «Складається враження, що ЦВК стала об’єктом хакерської атаки, коли юридичне управління ЦВК падає з ніг, оскільки вимушене понад людські сили перебувати у судових засіданнях», — зазначила вона.
«Таке враження, що ніби спеціально якийсь невидимий фантом у виборчому процесі взяв за мету заблокувати діяльність ЦВК, вибиваючи з ладу юридичне управління секретаріату комісії», — наголосила Усенко-Чорна.
Прогноз: окружні комісії роботу почнуть несвоєчасно
29 серпня минув останній день, упродовж якого створені окружні виборчі комісії мали скликати і провести перші засідання. Проте понад половина комісій цього не зробила, розповів голова правління Комітету виборців Олександр Черненко.
Він пояснив це тим, що партії, які висунули лише трохи кандидатів у мажоритарних округах, одержали право вносити подання за кандидатами до складу окружкомів. Водночас найчастіше вони подавали в усі окружкоми списки кандидатів, що складаються з людей, які проживають в одному регіоні та які відповідно не можуть прибути на засідання комісій. Відтак, голова КВУ спрогнозував, що через таку ситуацію почнуться постійні зміни в складі ОВК.
«Будуть постійні ротації, зміни. Ті партії, які не потрапили в ОВК, звертатимуться до тих осередків, які мають право подавати кандидатури членів комісій, і банально купуватимуть їхні квоти в комісіях», — зазначив він. Така ситуація, переконаний О. Черненко, виникла через недосконалість виборчого законодавства.
«Ідейна бідність» партійних програм
99% громадян України не мають можливості реально оцінити, що у своїй передвиборчій програмі пропонує та чи інша партія. Таке переконання висловив кандидат політичних наук Олександр Палій на прес-конференції в УНІАН. Це, за його словами, призводить до примітизації суспільно-політичного життя. «Усі основні «месиджі» останніх виборчих кампаній зводяться до дуже примітивного цькування одних груп населення на інших за регіональною, мовною, етнічною ознаками», — сказав О. Палій.
Програми партій, які беруть участь у нинішній кампанії, він назвав «шматками паперу, в які можна загортати оселедці». О. Палій висловив переконання, що причина такої «ідейної бідності» полягає в тому, що політики бояться зізнатися самі собі і своїм родинам, чому вони йдуть у політику. «Якби вони сказали правду, то, можливо, за них би і у власних родинах ніхто не проголосував», — додав він.