Співробітництво з Китаєм у сфері заміщення споживання природного газу вугіллям не тільки підсилює енергетичну безпеку України, а й надає Донбасу можливість відродження. Про це заявив народний депутат України Спиридон Кілінкаров на прес-конференції в інформаційному агентстві ГолосUA.
«Заміщення природного газу вугіллям призведе до появи значного платоспроможного попиту на українське вугілля, забезпечить шахти замовленнями, а шахтарів роботою. Але уряду необхідно вжити низку заходів для того, щоб ця програма дала істотний ефект», — зазначив він.
Однак, за словами комуніста, цього мало. Для того щоб співробітництво дало реальні результати, потрібно, насамперед, захистити внутрішній ринок від імпортного вугілля, якого щорічно до багатої на поклади Україну завозиться до 6 млн. тонн.
По-друге, додав Спиридон Кілінкаров, українське вугілля необхідно зробити дешевшим. Для цього потрібні значні капітальні інвестиції як у діючі шахти, так і в будівництво нових. Адже за останні 20 років замість того, щоб модернізувати і зміцнювати шахти, їх закривали. Крім того, відродження вугільної промисловості має проводити і контролювати винятково держава.