Протягом останнього тижня на дорогах Волині трапилося три дорожньо-транспортні пригоди за участю громадян Республіки Польща, внаслідок яких загинуло двоє чоловіків, а одна жінка у вкрай тяжкому стані перебуває в реанімаційному відділенні Ковельської центральної районної лікарні. Учасником однієї ДТП став консул Генерального Консульства Республіки Польща в Україні З. Цю справу прокуратура Волині тримає під особливим контролем.
Готуючи цей матеріал, в обласній прокуратурі дізнався, що 29 серпня на міжнародній автомагістралі М-07 поблизу села Вишнів Любомльського району поляк автомобілем збив на смерть 48-річного місцевого мешканця К. А 26 серпня в селищі Голоби Ковельського району громадянином Польщі було смертельно травмовано 28-річного М. Того ж дня, але трохи раніше, близько 18.45 год. на міжнародній автотрасі М-19 «Доманове-Ковель-Чернівці-Теребляче» поблизу Голоб трапилася ще одна дорожньо-транспортна пригода. Водій автомобіля «Тоyota RAV4», працівник Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку З., рухаючись з Ковеля у напрямку Луцька, скоїв наїзд на 27-річну місцеву жительку Анастасію Байду.
Унаслідок ДТП жінка отримала відкриту черепно-мозкову травму, рвані рани лівого стегна і кисті лівої руки. Її без свідомості госпіталізовано до реанімаційного відділення Ковельської центральної районної лікарні. Консул тілесних ушкоджень не отримав, стан А. Байди — тяжкий.
На місце події одразу виїхали слідчо-оперативна група УМВС України у Волинській області, керівництво УДАІ УМВС України в області, слідчо-оперативна група та начальник Ковельського МВ УМВС України у Волинській області. Було проведено огляд місця події та вилучено велосипед, одяг, взуття, уламки автомобіля. Попри те, що консул має певний дипломатичний імунітет, він добровільно пройшов тест для встановлення наявності факту алкогольного сп’яніння.
Того ж дня слідчими управлінням УМВС в області за фактом ДТП порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо ці дії спричинили смерть або тяжкі тілесні ушкодження). Сьогодні триває досудове слідство, проводять допити свідків у справі. Призначено проведення транспортно-трасологічної експертизи, а також експертизи технічного стану автомобіля.
Проте родичі та знайомі мають сумніви щодо справедливості розслідування. Вони, зокрема, заперечують той факт, що потерпіла могла виїхати на зустрічну смугу, а також стверджують, що дорога на тій ділянці рівна, суха і без вибоїн. Чоловіка потерпілої Іллю Байду обурює те, що з моменту аварії минуло три дні, але ніхто з Генконсульства так і не поцікавився станом здоров’я жінки.
Автору цих рядків добре відома ділянка шосе, де трапилася пригода. Треба бути великим сміливцем, щоб виїхати на магістраль, де надзвичайно інтенсивний рух як легкових, так і вантажних машин (фур, що прямують з-за кордону). Тож чи є сенс ризикувати життям, маючи поруч із шосе досить широку обочину? Тай і як могла жінка отримати такі важкі травми, якщо швидкість руху на цій ділянці обмежена до 60 кілометрів на годину?
Отже, питань виникає багато. Заступник прокурора області Валерій Невірець, з яким я зустрівся у середу, запевнив, що розслідування справи прокуратура бере під свій контроль і гарантує принципове, неупереджене слідство, незважаючи на ранги і посади учасників ДТП. У свою чергу редакція «Голосу України» стежитиме за ходом розслідування і проінформує про його результати своїх читачів.
Насторожує ще один факт, про який йшлося на початку статті. Надто часто винуватцями подібних трагедій на території Волині стають іноземці. Що це, недосконале законодавство чи поблажливе ставлення ДАІ до водіїв з-за кордону?
Волинська область.
Дивлячись на фото цього спотвореного автомобіля, можна лише уявити, якої сили удар було нанесено Анастасії Байді.
Фото прес-служби УМВС у Волинській області.