Тисячі глядачів протягом двох днів спостерігали за видовищними змаганнями з водно-моторного спорту, що відбувалися в акваторії Тернопільського ставу. На чемпіонат світу прибули понад 60 учасників, котрі представляли 13 країн.
Найкращими у класі JT 250 (юніори) стали: Артем Нікітін (Росія) — перше місце, Владислав Пікоткін (Росія) — друге, Пауль Зуєнков (Естонія) — третє. Наша Анастасія Лисенко з Черкас на сьомому місці. Це прогрес, зважаючи на те, що досі у міжнародних змаганнях українські спортсмени вище 12-ї сходинки не піднімалися.
У найвидовищнішому класі F-500, де човни розвивали швидкість до 200 км/год, місця розподілилися так: перше — Марін Джанг (Словенія), друге — Аттіла Хавас (Австрія), третє — Робертс Хейнс (Угорщина). У програмі були також змагання на кубок Східної Європи та міського голови Тернополя. Перемогу у них здобули представники Росії і Латвії. Наш Андрій Лисенко посів друге місце у змаганнях на кубок міського голови.
Загалом результати українських спортсменів у цьому виді спорту скромні. А у класі F-500 вони взагалі не беруть участь, оскільки човни надто дорогі, а пілоти потребують спеціальної підготовки. «Є над чим працювати», — зазначив президент національної федерації водно-моторного спорту, народний депутат Віктор Шемчук. Саме завдяки його зусиллям у Тернополі відновлено змагання з цього виду спорту. Торік відбувся чемпіонат Європи, цього року — чемпіонат світу, у планах на наступний рік — проведення ще двох турнірів.
У Тернополі також відкрито першу в світі Алею чемпіонів з водно-моторного спорту. Поки що на ній дві зірки. Одну з них присвячено переможцю водно-моторних перегонів 1987-го року Олексію Ішутіну, другу — дворазовому чемпіону світу Віктору Шемчуку.
Тернопільська область.
Фото Олега СНІТОВСЬКОГО.