Двадцятий сезон триває робота археологічної експедиції із дослідження численних пам’яток на берегах Хрінницького водосховища, що в Демидівському районі на Рівненщині. Її очолює доктор історичних наук, заступник директора Інституту археології НАН України Денис Козак. Нинішнього польового сезону розкопки проводяться в урочищах «Шанків яр» і «Високий берег».
— В урочищі «Шанків яр» — багатошарове поселення, на якому найбільш ранні знахідки датуються ІV тисячоліттям до н. е. (мідний вік), а заключні етапи заселення у середньовіччі охоплюють період від VІІ—VІІІ ст. до ХV ст., — розповідає кандидат історичних наук Богдан Прищепа. — Велике поселення тут існувало у пізньоримський час (ІІІ — початок V ст. н. е.). Ми виявили в поселенні споруди раннього залізного віку поморської культури другої половини І тис. до н. е. та вельбарської культури ІІІ—ІV ст. н. е. Їх появу на Волині археологи пояснюють переселенням значної кількості населення із заходу, з території сучасної Польщі.
Археологам вдалося повністю розкопати два слов’янські житла-напівземлянки з глинобитними печами. Одне датоване Х століттям. Тут знайшли уламки гончарного горщика та прясельце, виготовлене із щільної крейди (мергелю). Інше житло знищила пожежа приблизно в першій половині ХІІ століття. Збереглися обвуглені рештки дерев’яних деталей, які дозволять вивчити особливості конструкції стін середньовічного слов’янського житла.
Рівне.
Знайдені в урочищі «Високий берег» глиняні посудини культури кулястих амфор під час реставрації.
Фото автора.