Нині ключовим завданням є ухвалення бюджету на наступний рік. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів у Житомирській області.

Столичного голову обиратимуть після парламентських перегонів

В. Литвин прогнозує, що питання про призначення дати виборів Київського міського голови розглядатиметься після виборів народних депутатів. Керівник парламенту нагадав, що до Верховної Ради надійшов лист від Київської міської ради за підписом її секретаря з проханням ухвалити відповідне рішення про обрання столичного голови. «На сьогодні профільний комітет не дав свій висновок по цьому питанню. Думаю, комітет стоїть перед складним рішенням, враховуючи, що воно так чи інакше матиме під собою політичну основу», — сказав він. До того ж В. Литвин наголосив на тому, що вкрай важливим є досягнення взаємопорозуміння і компромісу щодо визначення дати виборів міського голови Києва як мінімум серед політичних фракцій Верховної Ради. За його словами, поки що відбуваються складні дискусії, оцінки, прогнози, і все буде залежати від результатів парламентських виборів.

Рішення КСУ було прогнозованим

Відповідаючи на запитання журналістів щодо рішення Конституційного Суду, який визнав таким, що відповідає Основному Закону можливе обмеження депутатської недоторканності, В. Литвин заявив: рішення КСУ треба виконувати. «Воно було прогнозованим. Тепер справа за Верховною Радою», — сказав він.

Для відставки Томенка немає підстав

Голова Верховної Ради не бачить підстав для повернення до розгляду парламентом питання про відставку заступника керівника парламенту Миколи Томенка. «Я не думаю, що знайдуться охочі бути заступником Голови Верховної Ради на два місяці, що залишилися до завершення роботи вищого законодавчого органу цієї каденції», — сказав В. Литвин. На його думку, важливіше значення має те, наскільки парламент буде працездатний. У цьому контексті він повідомив, що нині вже зареєстровано понад 1050 законопроектів, з яких 240 підготовлені до розгляду у першому та другому читаннях. Отже, робота для Верховної Ради є.

На освіту виділять сім відсотків від ВВП

Голова Верховної Ради сподівається, що фінансування освітянської сфери у бюджеті на 2013 рік складатиме не менше, ніж сім відсотків від ВВП. Виступаючи під час роботи конференції вчителів Ємільчинського району Житомирської області, Володимир Литвин нагадав, що нині на цю сферу припадає 6,6% ВВП, чого явно недостатньо. При цьому керівник парламенту наголосив, що на потреби освіти необхідно виділяти не менш як десять відсотків від ВВП.

На його думку, середня зарплата по освітянській галузі має становити 3,3 тисячі гривень — на рівні середньої зарплати у промисловості. «Україна може і повинна приростати виключно освітою», — підкреслив він.

       ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир Литвин: 

«На останній сесії своєї каденції Верховна Рада не має права приймати рішення щодо внесення змін до Конституції. З цього приводу буде багато розмов, тобто буде процес — не буде пункту призначення. Але переконаний, що сам факт публічного виголошення необхідності прийняття такого рішення приведе до того, що кількість переросте у якість, тобто у прийняття рішення».

Прес-служба Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин ознайомився з виставкою творчих робіт учнів шкіл Ємільчинського району; ліворуч — голова Житомирської облради Йосип Запаловський.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.