Центральна виборча комісія зареєструвала 16 офіційних спостерігачів від міжнародної громадської організації «Громадський союз» та ще 48 від міжнародної неурядової організації «CANADEM» на чергових парламентських виборах. Таким чином, загальна кількість зареєстрованих офіційних спостерігачів становить 207 осіб, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК. Відповідний дозвіл отримали також Всеукраїнська громадська організація «Конгрес сприяння захисту українських земель» та «Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах», громадська організація «ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТЕ МАЙБУТНЄ» — на території міста Києва, «Центр правової підтримки» — на території міста Коростень та Коростенського району Житомирської області, а Молодіжна громадська організація «Прикарпатська студентська спілка» — на території Івано-Франківської області. Водночас громадським організаціям «Україна — рідний край» та «Сильна країна» міста Нова Каховка відмовлено у наданні дозволу мати офіційних спостерігачів через те, що вони порушили вимоги щодо подання до ЦВК необхідних законодавством документів.
Крім того, Центрвиборчком зареєстрував уповноважених осіб політичних партій Українська платформа «СОБОР» та «Зелені» в деяких одномандатних виборчих округах. Скасував оформлення уповноважених осіб Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» в одномандатних виборчих округах № 37, 38, 42, 110, 129 у зв’язку з поданою заявою зазначеної партії про відкликання, зареєструвавши натомість нових уповноважених осіб у цих округах та в одномандатному виборчому окрузі № 18, а також довірених осіб кандидатів, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах в 15 регіонах України.
На завершення засідання ЦВК розглянула особисті заяви про складення повноважень голів територіальних виборчих комісій, заступників голів, секретаря та членів ТВК. За підсумками цього розгляду комісія внесла окремі зміни до складу територіальних виборчих комісій. Зокрема, у шести регіонах достроково звільнено від виконання своїх обов’язків або припинено повноваження дев’яти посадових осіб: трьох голів тервиборчкомів, двох заступників голів, одного секретаря і трьох членів ТВК. Замість звільнених керівників призначено нових.
Обережно: «двійники»
«Хто по округу ідьот: Дерикіт чи Дерикот?», — жартома питають один у одного виборці округу №191 у Хмельницькій області. Тут чи не найбільше за всі інші округи зареєстровано двійників. Із 13 кандидатів аж три пари однофамільців — два Бондаря, два Шпака, Дерикот та Дерикіт. За коментарями членів «Комітету виборців України», двійники — це брудна технологія, яку вже не вперше вживають під час перегонів, щоб виборцю було непросто розібратися, за кого ж віддати свій голос. Щоправда, кажуть комітетчики, виборця обдурити не так просто, і з досвіду минулих років видно, що зумисне виставлений «клон» відбирав усього якусь соту долю голосів, тоді як авторитет небажаного кандидата з таким же прізвищем від цього лише зростав, передає наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.
Юристи просять розібратися з ЦВК
Українське юридичне товариство закликає Президента розібратися з випадками безпідставної відмови Центральною виборчою комісією в реєстрації кандидатами в народні депутати. Про це йдеться в заяві товариства, передає УНІАН.
Юристи переконані, що яскравим прикладом є ситуація навколо реєстрації кандидатом у народні депутати відомого вченого-юриста і громадського діяча Миколи Сірого (він є адвокатом екс-прем’єра Юлії Тимошенко). У товаристві нагадують, що М. Сірий є членом Центральної ради Українського юридичного товариства, кандидатом юридичних наук, старшим науковим співробітником Інституту держави і права ім. Корецького НАН України. Він подав заяву до ЦВК про висунення кандидатом у народні депутати по 222-му виборчого окрузі (Солом’янський район Києва), але отримав відмову. Суд також відмовив Сірому у захисті порушених прав. «Безпідставна і незаконна відмова ЦВК Сірому у реєстрації його кандидатом у народні депутати України по 222-му виборчому округу дає підстави поставити під сумнів результати виборів у цьому окрузі 28 жовтня 2012 року, що порушує права не лише кандидатів у народні депутати України, а й виборців цього округу», — вважають юристи.
Погрожують розправою?
Депутат Одеської обласної ради (фракція Партії регіонів) на нещодавній сесії заявив, що йому погрожують розправою у зв’язку з реєстрацією кандидатом у народні депутати.
За словами депутата, йому надходять дзвінки з погрозами, що «у нього горить земля під ногами». Також з кандидатом зустрілися відомі в Ізмаїлі спортсмени та погрожували йому фізичною розправою. Частину цієї бесіди записано на диктофон, повідомляє наш власкор В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Балотується подружжя
На виборчому окрузі № 104, який охоплює два райони Луганська і частину сусіднього Лутугинського району, зареєстровано найбільшу в області кількість технічних кандидатів — 15 із 32. «Як про технічні про цих кандидатів можна говорити тому, що зазначені в деклараціях доходи змушують засумніватися у можливостях цих людей внести заставу в 13 тисяч гривень, — пояснює керівник Луганського обласного відділення Комітету виборців України Олексій Светиков. — Чотири кандидати із зареєстрованих по цьому окрузі, взагалі вказали суто символічні доходи. Крім того, ці люди в основному живуть за межами Луганської області. Є й ноу-хау: на цьому окрузі балотується подружжя з Донецької області. Такого прецеденту ще не було». На думку Олексія Светикова, до послуг технічних кандидатів деякі самовисуванці або партії вдаються з тією метою, щоб мати більше представництва у дільничних виборчих комісіях, а також одержати додаткову можливість розміщувати політичну рекламу, пропагувати свої програми. Крім того, щоб заплутати частину виборців — як технічних кандидатів реєструють однофамільців потенційних фаворитів виборчих перегонів або людей, відомих в окрузі. Передбачається, що на майбутніх виборах округ №104 буде найбільш проблемним.
Алла АНТІПОВА.
Луганськ.