Учора уряд розглянув питання про приватизацію та управління державною власністю. Доповідь щодо цього зробив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко.

Як зазначив у вступному слові Прем’єр-міністр Микола Азаров, уряд відповідає за те, щоб забезпечити розвиток державних підприємств. Він висловив переконання, що «на державних підприємствах заборгованості із заробітної плати бути не може». І попередив керівників міністерств і відомств. Бо, підкреслив прем’єр, «невиплата зарплати — це злочин проти людей». І нагадав, що існує кримінальна відповідальність за невиплату зарплати. Він звернувся до Генеральної прокуратури — докласти зусиль, щоб відповідальність за цією статтею була невідворотною.

Микола Азаров зауважив, що особливу увагу присвятив вивченню стану справ і розгляду проблем двох базових галузей вітчизняної економіки — вугільної промисловості і суднобудування. Бо, за його словами, вони набувають особливого значення для довготермінового, прискореного зростання української економіки. І додав, що держава дуже заборгувала перед цими галузями. Але тепер у них з’явилася чітка перспектива отримати «друге дихання».

Прем’єр висловив переконання, що, зокрема, вугільна галузь — це запорука енергетичної незалежності держави. Микола Азаров підкреслив, що нинішній рік наочно це підтвердив.

Вітчизняна економіка з початку року, порівняно з таким періодом минулого року, скоротила споживання газу майже на 

3 мільярди кубічних метрів, а країна імпортувала майже на 12 мільярдів кубічних метрів газу менше.

Водночас прем’єр звернув увагу на те, що було збільшено видобуток вітчизняного енергетичного вугілля і газу. Ще до осінньо-зимового періоду шість потужних теплоагрегатів були переведені з газу на вугілля. А нині розроблено техніко-економічне обґрунтування переведення на водовугільне паливо ще п’яти теплоелектроцентралей.

Прем’єр-міністр зазначив, що передові технології використання вугілля в теплоенергетиці і промисловості відкривають абсолютно нові перспективи для галузі. І нагадав, що був підписаний протокол про співробітництво з Державним банком розвитку Китайської Народної Республіки щодо відкриття спеціальної кредитної лінії та залучення кредитних ресурсів на загальну суму понад три з половиною мільярди доларів для реалізації проектів газифікації вугілля. Тобто, за його словами, необхідний для промисловості і теплоенергетики газ вироблятимуть з вугілля.

Микола Азаров доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості скласти «дорожню карту» розвитку вітчизняної вугільної промисловості до 2030 року.

Інша галузь, яка потребує особливої уваги, — суднобудування, підкреслив прем’єр. Він зазначив, що в Миколаєві познайомився з тим, як уперше за 20 років капітально ремонтують наші військові кораблі. Як будується перший український корвет. Микола Азаров зауважив: гірко, соромно за те, що Миколаївські верфі, які збудували кораблі і судна, якими й досі пишаються флоти багатьох країн, ледве виживають.

На його думку, треба проаналізувати, як працюють преференції, які уряд надав суднобудуванню, щоб максимально підсилити стимули для галузі.

Прем’єр-міністр також зупинився на питаннях підготовки до 1 вересня. Адже в українські школи прийде понад чотириста тридцять тисяч першокласників.

Він також звернув увагу на те, що перший етап виплат «Ощадбанк» налагодив добре. Було відпрацьовано оптимальну систему актуалізації даних та графік виплат: без черг і затримок для людей. Компенсації «Ощадбанк» виплачуватиме до 25 грудня.

А тому Микола Азаров попросив звернути особливу увагу на тих громадян, які не можуть самостійно пересуватися, і ті випадки, коли вкладник змінив місце проживання.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.