За даними ВООЗ, неправильне та неконтрольоване вживання ліків посідає п’яте місце у світі серед причин смертності
Експерти стверджують, що близько половини придбаних без рецептів і без призначення лікарем препаратів куплені без будь-якої потреби. Про це заявила народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.
«Населення України лікується від одного, а помирає від іншого. Залишається практично незмінною структура причин смерті. Лідирує, зі значним відривом, смертність від захворювань серцево-судинної системи: близько 60 відсотків помирають в країні від гострих інфарктів та інсультів, більш як 12 відсотків — від онкологічних захворювань. Водночас при аналізі продажу ліків у структурі першої двадцятки препаратів, що продається на суму більше 1 млрд. грн., превалюють препарати есенціале, мезим, мілдронат, анаферон, ліда, карсил, лінекс, арбідол, гепабене, фестал, но-шпа. Такого немає в жодній цивілізованій країні!» — констатувала парламентарій.
Вона переконана, що заборона реклами ліків дасть можливість розв’язати проблему із самолікуванням та самопризначенням пігулок.
А прийняття закону, як передає прес-служба ПР, дало змогу ввести для всіх вітчизняних виробників обов’язкові вимоги належної виробничої практики та посилити контроль за дотриманням умов виробництва ліків, оптової та роздрібної торгівлі; посилити контроль за якістю ввезених в Україну лікарських засобів; ввести норми, що істотно обмежують рекламу лікарських засобів та БАДів.
«Тепер згідно з Постановою Кабміну № 629 від 16 липня 2012 року в Державний реєстр лікарських засобів вноситься інформація про належність препаратів до таких, що їх реклама заборонена», — резюмувала Тетяна Бахтеєва.