Не стану подавати перелік як політичних, так і економічних проблем держави та питань її духовного відродження. Не робитиму й аналітичного екскурсу в нашу історію, з якої й беруть початок, з моєї точки зору, нинішні проблеми. Це — інше питання. Головна мета моїх роздумів — знайти шлях об’єднання суспільства на основі загальнонаціональних інтересів та інтересу кожного громадянина на третє десятиліття нашого самостійного життя.
Мушу зазначити, що в цьому відношенні Україна різко відрізняється від своїх сусідів, від інших країн, яких час зробив монолітним єдиним цілим, з досягненням відповідних стандартів матеріального добробуту та організаційних схем співіснування законодавчих та виконавчих інститутів з урахуванням національних особливостей етнічних груп населення. Можна стверджувати, що ці країни дійшли до сталого періоду свого розвитку, чого не можна сказати про нашу Україну. Це дуже важлива обставина. З огляду на цей очевидний факт нам треба визнати необхідність перехідного періоду, впродовж якого нам варто досягти стабільної суспільної ситуації, при якій відшліфується оптимальна схема управління суспільством і його взаємодія з політичною системою. А в суспільстві запанує повага до закону, виникне розуміння обов’язковості сплати податків, зникне зрощення влади із криміналітетом. Та й сама влада стане авторитетом для кожного громадянина й буде розуміти, що вона живе за рахунок простих платників податків.
Нам треба дійти до впевнено стабільного періоду, а потім орієнтуватися на рекомендації Венеціанської комісії. Все це буде, але пізніше. Нам потрібно всім разом домовитись про це між собою, а не бути політичними авантюристами в державній політиці. І це мають зрозуміти наші друзі, а не давати нам оцінки і рекомендації щодо того, що демократично, а що недемократично. Взагалі, як на мене, ці поняття краще віднести до категорії словоблуддя. Нам ліпше орієнтуватись на норму закону й неухильне його виконання. Невиконання вимог закону або його порушення повинно стати надзвичайною подією, а осіб, які це допустили, мусять негайно, повторюю: негайно, звільнити із обійманої посади без попередження. В перехідному періоді мають діяти саме такі норми, вони повинні бути закладені в нормативних актах цього періоду.
Якщо закон не відповідає реаліям життя, то його треба терміново змінювати, а не ігнорувати. І це необхідно робити в динамічному режимі. Перехідний період необхідний суспільству як виховний процес, щоб вилікуватися від хвороб, що виникли у ньому через історичні обставини.
Зараз ми стоїмо на межі прийняття нової Конституції або змін до неї. Я думаю, що цю проблему треба розв’язувати не тільки з метою вдосконалення системи перерозподілу владних повноважень. Нам необхідно розглядати конституційні норми як інструмент розв’язання державних проблем перехідного періоду. А до сталого періоду розвитку країни наша конституція має стати щирою.
Київ.