Поки депутати ще тільки мають намір розробити закон про розвиток української мови, остання, немов живий організм, напрочуд розвивається самотужки. По-перше, «збагачується» висловлюваннями можновладців, які часом таке завернуть, що дотепники з народу прудко підхоплюють неологізми. Серед беззаперечних шедеврів останнього десятиріччя — «наколоті апельсини», «ці руки нічого не крали», «все буде Донбас»... По-друге, утворилися нові поняття за власними іменами, наприклад, «кравчучка», «Азаровщина», «плівки Мельниченка»... По-третє, політичні перипетії, суспільні явища і дії влади також не проходять не поміченими для меткого ока і гострого язика. Тільки чомусь у багатьох жартівливих тлумаченнях слів часто крізь сміх бринить сльоза... Тож пропонуємо зазирнути у так званий «Словник незалежної України» (інтернет-версія за матеріалами Фокус.ua) і ознайомитися з деякими словами і виразами, що народилися останніми роками  у незалежній Україні.

Брати Клички — один із двох найвідоміших брендів України. Від другого бренду, Чорнобиля, боксерів вигідно відрізняє фотогенічність, мобільність, менша деструктивність і здатність підігрівати до себе інтерес голівудськими нареченими.

Буде тільки дорожчати — мантра, повторювана українськими забудовниками та ріелторами. Поширюється не тільки на нерухомість, а й на землю, бензин, продукти харчування тощо.

Досить скиглити — заклик Миколи Азарова до українців перестати скиглити, взяти лопату і годувати сім’ю, як це робить сам прем’єр, вирощуючи капусту на двох сотках. Залишилося відкритим питання, чи треба українцю також самому лікувати і захищати себе.

Заробітчани — кілька мільйонів українців, які нелегально реалізували американську мрію на суміжній європейській території. Еталон для інвесторів — не споживаючи мізерні вітчизняні блага, щорічно надсилають в Україну до 5 млрд. дол.

Конверти — обов’язкові атрибути перерозподілу грошових знаків у незалежній Україні. Ритуал передачі грошей у конвертах сприяє розв’язанню ділових проблем, захищає купюри від пристріту і податкового інспектора.

Кохаймося — провокаційний слоган рекламної кампанії 2006 року, який закликав українців до активного розмноження для забезпечення країни чесними чиновниками та міліціонерами. Судячи зі зростання корупції, виконання завдання було зірвано.

Кравчучка — двоколісний візок, символ розрухи і бідності часів президент-ства Леоніда Кравчука. Дозволяла без зусиль обійти півсвіту в пошуках найдешевшої картоплі та заподіяти каліцтва співвітчизникам, які стоять поруч на ескалаторі.

Маємо те, що маємо — ідіома Леоніда Кравчука, символ метафізичної безвиході української дійсності. Означає: будь-яка неприємність, що сталася в країні, закономірна через природні причини.

Мої улюблені бабусі — головна електоральна опора столичного градоначальника Леоніда Черновецького. Для решти киян — першоджерело зла, яке продало душі й голоси за гречку, а також прирекло їх на багаторічні страждання, приниження і тортури піснями «космічного» очільника.

Наколядували — спосіб наповнення держбюджету, а також особистого збагачення даішників, працівників пожежних, санітарних і податкових інспекцій. Слово стало популярним з легкої руки екс-глави Львівського апеляційного суду Ігоря Зварича, у робочому кабінеті якого виявили мішки з грошима.

Противсіх — рядок у виборчому бюлетені, популярний серед українців, які вважають аморальним вибір меншого із двох лих. Василь Противсіх — кандидат у президенти на виборах-2010, який змінив прізвище. Після виборів, на яких він набрав 0,16% голосів, Противсіх знову став Гуменюком.

Темники — шефська допомога в пошуку тем, яку адміністрація Президента надавала ЗМІ у 2001—2004 роках. Темники містили докладні вказівки, які новини і в якому порядку треба висвітлювати, а також як правильно їх коментувати.

Ти не один. Нас 52 мільйони — слоган українського телеканалу, що з’явився 1996 року. Протягом наступних 15 років населення України зменшилося більш ніж на 6 млн., а колись популярний слоган сьогодні міг би звучати: «Ти все ще не один».

Флот за газ — формула любові двох братніх народів, навесні 2010 року закріплена Харківською угодою. За цим договором російський Чорноморський флот залишатиметься у Севастополі доти, доки у Росії не закінчиться газ.

Еліта-центр — найбільша будівельна афера з продажу інвесторам повітря. Залишила без нового житла понад 1700 осіб, зібравши близько 400 млн. грн. Організатор піраміди перебуває під слідством у Лук’янівському СІЗО.

P. S. Хотілося б знову повернутися до тих часів, коли словниковий запас кожного українця (при владі він чи ні) збагачувався  неологізмами з творів вітчизняних письменників.

«Новинки» української мови вивчала Людмила ПЕРЛИНКА.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.