Перший у Криму, а, можливо, навіть на Півдні та Сході України Державний прапор над держустановами підняли у Севастополі. Сталося це 5 лютого 1992 року. Історію про те, як усе відбувалося, розповів мені безпосередній учасник тих подій Іван Єрмаков, у той час — голова Севастопольської міськради й міськвиконкому в одній особі.

Постанову «Про Державний прапор України» Верховна Рада прийняла 28 січня 1992-го. Але на початку дев’яностих років минулого століття ні факсів, ні тим більше Інтернету «на озброєнні» держ-органів не було. Як, втім, і ксероксів. Важливу інформацію передавали на місця поштою або теле-графом. Такі документи за старою радянською звичкою вважалися ледь не секретними, тому широким масам були, як правило, недоступні.

Того дня, розповідає Іван Федосович, була сесія міськради. Вона вже практично завершилася. Депутати почали виходити з сесійної зали, коли голові міськради повідомили, що з Києва прийшов текст Постанови «Про Державний прапор України». Логічно, що затверджений парламентом символ повинні були підняти над будинками органів державної влади. Але де взяти прапор? Один з депутатів міськради, військово-морський офіцер Вадим Махно, до такого повороту подій завбачливо підготувався — в нього в портфелі було синьо-жовте полотнище. Співробітники виконкому цей прапор і підняли над будинком на вулиці імені Леніна.

Наступного ранку виявилося, що виконавці припустилися помилки — їм, мабуть, не дали ознайомитися з текстом постанови Верховної Ради, який визначав, що         «...Прямокутне полотнище... складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольору». Можливо, визначаючись, як прикріпити прапор, виконавці згадали шкільний курс літератури й перші рядки з вірша «Комсомолець» Володимира Сосюри: «Бій відлунав, жовто-сині знамена затріпотіли на станції знов». А може, були обізнані в історії українського козацтва або навіть Київської Русі: і давньоруські князі, і запорожці в бій ішли з жовто-блакитними прапорцями на списах...

Та хоч би як там було, але вже вдень 6 лютого прапор висів, як і належить — з синьою смугою вгорі.

Севастополь.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.