Наприкінці жовтня Служба безпеки України у Вінницькій області розпочала кримінальне провадження відносно народного депутата Оксани Калетник (на знімку) за сепаратизм. 

Зокрема, повідомлялося, що 30 вересня цього року під час зустрічі з виборцями Оксана Калетник заявляла про легітимність самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки», а також висловлювалася за їхнє право відокремитися від України. З огляду на це слідчий відділ управління СБУ у Вінницькій області розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене особою, яка є представником влади) Кримінального кодексу України.

Учора народний депутат сьомого скликання Оксана Калетник під час прес-конференції оприлюднила відкритий лист до голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, в якому вона закликає СБУ до відкритого діалогу.

«Цим листом засвідчую та підтверджую той факт, що я веду публічну діяльність, яка пов’язана з виконанням обов’язків народного депутата, жодним чином не переховуюся та не перешкоджаю слідчим органам СБУ. Тому мені не зрозуміло, чому про відкриття кримінального провадження дізнаюся з повідомлень ЗМІ, а не як того вимагає законодавство», йдеться у відкритому листі.

На думку Оксани Калетник, СБУ чекає на закінчення її депутатських повноважень, щоб не проходити складну процедуру вручення парламентарію повідомлення про підозру. «На мій погляд, це безпідставне звинувачення. Тому почала думати над тим, хто замовник цієї справи. Адже на допити не викликають», — сказала вона.