Лондонські Олімпійські ігри вже стали історією, а їх підсумки долучені до результатів і статистичних даних усіх попередніх Олімпіад сучасності, починаючи з першої, що відбулася в Афінах ще у 1896 році. На кожній з них, і на лондонській також, визначалися не тільки володарі олімпійських нагород, а й велася щоденно змінювана турнірна таблиця змагань між країнами, які ці медалісти представляли. Підсумкова таблиця ХХХ Ігор у Лондоні нам відома. Але, думається, читачам буде цікаво, який вигляд має з урахуванням лондонської Олімпіади загальна таблиця країн і медалей всіх літніх і зимових ігор. Пропонуючи її вашій увазі, вважаємо за потрібне зробити кілька коментарів.

 

На першому рядку у цій таблиці — Сполучені Штати Америки. І не тільки тому, що вони посилали своїх атлетів на всі Олімпіади, крім однієї (стовідсоткову відвідуваність Олімпійських ігор мають лише три країни: Велика Британія, Франція і Швейцарія), а через те, що на переважній більшості Олімпіад атлети з США неодмінно виводили свою країну на чільні місця у загальнокомандних заліках. От і в Лондоні у запеклій суперечці зі спортсменами Китаю американці завоювали найбільшу кількість нагород і посіли перше командне місце.

Тривалий час, починаючи з 1952 року і до початку дев’яностих, головним суперником американців були спортсмени СРСР. І хоча Радянського Союзу вже понад двадцять років немає на карті світу, він досі залишається на другому місці у загальній таблиці. Китай суперничає із США на кількох останніх Олімпіадах, але у великій таблиці він помітно відстає, бо з різних, насамперед політичних, причин включився в олімпійський рух порівняно недавно.

Геополітика у двадцятому столітті постійно втручалася в олімпійський рух, й у пропонованій таблиці це виразно проглядається. Скажімо, є в ній країна, на руїнах якої виник Радянський Союз. Йдеться про Російську імперію, яка проіснувала до 1917 року. Вона була представлена на трьох дореволюційних Олімпіадах. На восьмому місці в таблиці — команда НДР. Олімпійці Східної Німеччини, де спорт був загальнодержавною справою, за одинадцять Ігор зуміли завоювати 519 медалей, у тому числі 192 золоті — це трохи менше половини від нагород усієї Німеччини за 42 олімпіади. Є в цій таблиці і відгомін подій на теренах колишньої Югославії. Так, у 1992 році, на Олімпіаді в Барселоні, у зв’язку із санкціями ООН спортсменам цієї країни було дозволено виступити на індивідуальній основі під прапором Міжнародного олімпійського комітету. Не можна не згадати і про виступ на цій Олімпіаді об’єднаної команди неіснуючої країни СНД. Члени цієї збірної, зокрема й українці, зуміли завоювати у Барселоні 112 медалей і посіли перше загальнокомандне місце. Того ж року на зимовій Олімпіаді в Альбервіллі (Франція) команда СНД виборола 23 медалі й у загальній таблиці стала другою.

Але нас передусім цікавить, яке місце посідає в історії всіх сорока восьми літніх і зимових Олімпіад збірна незалежної України. Дебютувала наша команда лише 1994 року — на «білій» Олімпіаді у норвезькому Ліллехамері. Ці Ігри пам’ятні для нас не тільки тим, що стали для України дебютними, а й блискучою перемогою у фігурному катанні українки Оксани Баюл. Через два роки збірна українських олімпійців яскраво виступила на літніх Іграх в Атланті (США). Завоювавши 23 медалі (9 золотих, 2 срібні і 12 бронзових), вона посіла дев’яте загальнокомандне місце. У зимовому Нагано (Японія) зусиллями біатлоністки Олени Петрової наша команда здобула лише одну срібну нагороду. Відтоді зимові Ігри, за винятком Турина-2006, де були здобуті дві бронзові медалі — у біатлоні і фігурному катанні, лаврів українцям не приносили. Щодо літніх Олімпіад, то тут картина набагато краща: Сідней-2000 — 23 медалі (3, 10, 10) і 21-е місце, Афіни-2004 — 23 медалі (9, 5, 9) і 12-е місце, Пекін-2008 — 27 медалей (7, 5, 15) і 11-е місце і, нарешті, Лондон-2012 — 20 медалей (6, 5, 9) і 14-е загальнокомандне місце.

Таким чином, незалежна Україна була представлена на десяти із сорока восьми літніх і зимових Олімпійських іграх. Її олімпійці вибороли 121 медаль, з яких 35 золотих, 28 срібних і 58 бронзових. За цими показниками, головним з яких є кількість золотих нагород, наша країна посідає у великій турнірній таблиці тридцять четверте місце. Невисоке, скаже дехто з вас. Але ми закликаємо поглянути на статистику тих країн, які розташувалися вище і нижче України. Вгорі — лише команда СНД (з меншою кількістю Олімпіад) та Росія (з такою самою) здобули більше нагород, ніж Україна. Внизу — понад сто великих і малих країн, які нам поступаються, хоча чимало з них мають набагато глибшу історію участі в Олімпійських іграх сучасності.

До цього варто додати, що 73 країни не виграли на Олімпіадах жодної медалі, і ми з вами дізнаємося про їхню участь в Іграх головним чином завдяки параду команд під час церемоній відкриття.

Укрінформ/«Голос України».