Мільйони зникли просто з банківського рахунку
 
Читаючи газетні репортажі про те, як хакери зламують комп’ютерні бази даних Пентагону або «потрошать» рахунки мегакорпорацій у Західній Європі, бізнесмени з української глибинки заспокоюють себе: до нас, мовляв, ця каламутна хвиля якщо докотиться, то ще дуже не скоро. Співробітники великої херсонської компанії, що займається продажем сільськогосподарської продукції, теж на це сподівалися доти, поки віртуальні зломники не вичистили її банківський рахунок до останньої копійки, викравши 2,7 мільйона гривень!
Причому сталося це саме в той момент, коли головний бухгалтер підприємства працювала з електронною системою «клієнт-банк», оформлюючи чергові платежі. Комп’ютер просто завис, перезавантажився і стер пароль доступу до системи. Подумали, що стався збій програми, але згодом пролунав телефонний дзвінок з банку: ваші платежі не можуть бути здійснені, тому що грошей на рахунку більше немає.
Заява про першу таку крадіжку в регіоні надійшла до нещодавно створеного відділу боротьби з кіберзлочинністю в обласному управлінні МВС. Його оперативники відстежили, куди хакери переправили гроші, вкрадені з рахунку компанії. Як з’ясувалося, вони надійшли на рахунок такого собі ТОВ «Форвард-Інвест» у Житомирі. В міліції одразу припустили, що фірма  підставна, і перевірка це підтвердила. Зловмисники просто купили її за три тисячі доларів і переоформили на 30-річного місцевого мешканця — скромного працівника приватної автомийки. Ще до того, як гроші надійшли, він подав заявку на переведення в готівку 2,7 мільйона гривень, однак мільйонером побув недовго. Напхавши повну сумку купюр (готівка важила близько сорока кілограмів), він одразу передав її спільнику і отримав за свої послуги досить скромну винагороду — п’ятнадцять тисяч гривень.
Всього було багато, але хотілося ще більше
Встановивши особу одержувача чужих грошей, херсонські борці з кіберзлочинністю поїхали в Житомир і в один день затримали і директора підставної фірми, і його подільника — середньостатистичного бізнесмена, який спеціалізувався на цілком легальній торгівлі морозивом і вигідних угодах з перепродажу земельних ділянок. 
Чому бізнесмен вплутався у відверто злочинну справу, для детективів було цілковитою загадкою. Адже грошей йому завжди вистачало, мав розкішну квартиру й два дорогих автомобілі — «Рейндж Ровер» і «Порш Кайєн». 
Очевидно, ділок дотримувався думки, що грошей забагато не буває, та й порядністю не відзначався. 
За що і був притягнутий до кримінальної відповідальності за статтею 185 КК України (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою), за якою його можуть відправити за грати на строк від семи до дванадцяти років.
Щоправда, і він виявився не останньою ланкою в кримінальному ланцюжку: як з’ясувалося, крім директора ТОВ «Форвард-Інвест» і морозивника, в угруповання входило ще три особи. Не виключено, що на їхньому рахунку ще чимало таких злочинів, але стверджувати щось точніше зарано: якщо двох з п’яти зловмисників уже заарештовано, то особи інших не встановлено. Також невідомо, де крадені мільйони — бізнесмен, який одержав від підставного директора сумку з грошима, співпрацювати зі слідством відмовляється. Тому цілком можливо, що готівку вже встигли перевести у вільно конвертовану валюту й переправити за кордон — в цьому випадку гроші для їхніх власників, швидше за все, будуть втрачені назавжди.
— Історія зі зламом комп’ютера херсонської компанії й викраденням усіх грошей з її банківського рахунку повинна стати застереженням для підприємств Херсонщини й інших областей України. Минули ті часи, коли можна було відчувати себе у безпеці від викрадачів електронної інформації або грошей тільки тому, що глибинка залишається на узбіччі технічного прогресу, — вважає начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю обласного управління МВС підполковник Денис Загреба. — Доводиться з жалем визнати й те, що стовідсоткового захисту від хакерських атак сьогодні немає. Арсенал і прийоми віртуальних зломників постійно вдосконалюються і з кожним днем стають дедалі витонченішими — та система захисту, яка ще вчора здавалася непробивною, завтра може бути зламана.