Минулого року Скадовськ офіційно назвали дитячим курортом державного значення. Особливий статус чорноморського міста влада району та Херсонської області вважає за необхідне підкріпити й особливим підходом до розвитку місцевої сфери охорони здоров’я.

Експеримент на користь пацієнтів

Першим кроком у цьому напрямі стало впровадження електронних карток (паспортів здоров’я) для всіх жителів району, куди обов’язково вносять записи про захворювання, проходження медоглядів, візити і консультації лікарів тощо. На часі — новий етап експерименту: створення районного дата-центру з клієнтськими робочими станціями в кожній амбулаторії та дільничній лікарні. Він забезпечуватиме даними персоніфікованого реєстру населення, інформацією про наявність чи відсутність ліків, настанови не тільки лікарів, а й соціальних працівників, керівників освітянських та дошкільних закладів. Причому ці відомості стануть доступними тільки після введення спеціального коду, щоб ними не могли скористатися сторонні.

— Витрати на дата-центр швидко окупляться завдяки економії бюджетних коштів та часу як медиків, так і хворих. Адже всі ми розуміємо, що гроші на охорону здоров’я у нас виділяються з розрахунку на певну кількість жителів, які мешкають на адміністративній території. До того ж дії різних відомств, котрі мають піклуватися про людей, є досить нескоординованими: приміром, самотнього ветерана, хворого на діабет, в один день можуть провідати соціальний працівник, патронажна сестра з Червоного Хреста, сімейний лікар, хоча достатньо було б візиту одного фахівця на день. Водночас у сусідній квартирі можуть мешкати мати з маленькою дитиною, у якої проблеми з серцем, і сюди жоден фахівець не зайде просто через те, що ніхто не знає про проблеми у родині, — зазначає головний лікар Скадовської центральної районної лікарні Віктор Турик. — Дата-центр допоможе краще узгоджувати дії різних служб, а відтак, їхня робота стане значно ефективнішою. Крім того, центр може слугувати базою для впровадження у майбутньому елементів страхової медицини.

Вчимося рахувати

У Скадовському районі на 47 тисяч мешканців одна районна лікарня з поліклінікою, дві дільничні лікарні, чотири амбулаторії сімейних лікарів та 26 фельдшерсько-акушерських пунктів.

Як бачимо, система медичних закладів досить розгалужена. 

Але донедавна в районі не було жодної комунальної аптеки, тому навіть препарати за пільговими рецептами інвалідам, ветеранам і чорнобильцям доводилося купувати у приватників. А ті накручували від 30 до 50 відсотків від ціни виробника. 

Тож значна частина цільових асигнувань з державного бюджету до соціально вразливих верств населення просто не доходила.

Нещодавно райдержадміністрація у рамках медичної реформи організувала створення комунальної аптеки. «Лікарняна аптека № 1» функціонує як філія центральної районної лікарні з підключенням до вже згаданого дата-центру. І оскільки вона не є прибутковою, то націнки на ліки тут удесятеро нижчі, ніж у приватних. Це означає, що дешевші ліки через комунальну аптеку зможуть отримати більше пільговиків.

Новостворену лікарняну аптеку розглядають як майбутню базу для проходження виробничої практики студентами фармацевтичного відділення Херсонського медичного коледжу. Це сприятиме підготовці кваліфікованих кадрів  — адже власники приватних аптек неохоче беруть студентів на практику, бо їх треба навчати, а це відволікає працівників від виконання основної роботи.

Загалом, у Скадовську впевнені, що нова модель управління медичною галуззю та ефективніший підхід до постачання ліків пацієнтам дадуть змогу зекономити від 20 до 23 відсотків бюджетних коштів, які виділяються району на охорону здоров’я.