Середина літнього дня. Поблизу станції метро «Шулявська» зграйка жінок у квітчастих спідницях оточила юнака. Щось гелгочуть, розмахують руками... Літній чоловік, який шкутильгав поперед мене, вигукує: «Треба рятувати дурника!» й прискорює ходу. За кілька хвилин він уже намагається відтиснути хлопця від циганок. Та вони не збираються випускати здобич із рук! Голоси ромських ворожбиток лящать на високих нотах, дідуся починають шарпати й штовхати...

Час і мені втрутитися! З криком п’яного прапорщика: «Всім стояти!» вриваюся у натовп. Німа сцена, як у фіналі гоголівського «Ревізора»... Використовуючи нецензурну лексику, виштовхую розгубленого юнака з кола, вихоплюю з рук оторопілої циганки портмоне й кілька дрібних купюр... «Твоє?» — питаю в наївняка. Той киває. Дідок тим часом поспішив зникнути. Циганки стоять із роззявленими від нечуваного нахабства ротами. Та побачивши, що в «колег по вуличній роботі» виникла нештатна ситуація, на допомогу ворожбиткам поспішають ще дві чорняві жіночки. Треба змінювати дислокацію. Циганки почали обступати мене тісніше. Ага, зараз! Хапаю юнака за лікоть і з криком: «Ану, давай додому! Потім поговоримо!» — тягну його за собою. Він слухняно йде. Відійшовши на кілька десятків метрів, помічаю, що так і тримаю в руках чужого гаманця. Юнак, схоже, приходить до тями, бо його обличчя з перелякано-блідого стає кольору піонерського галстука. Зупиняємося.
— Куди ми йдемо, — нарешті спромігся видати звук хлопець.
— Я — на роботу, а ти — не знаю куди. Тримай, — віддаю йому гаманця, — Й перевір, чи на місці гроші й документи.
— Усе, наче, на місці, — невпевнено каже...
— Скільки ти встиг віддати їм грошей?
— Та, пару гривень...
— А ти звідки приїхав?
— Із Сум, але я вже майже киянин — цілий рік уже навчаюся в економічному університеті, — і показує на університетський корпус.
— А якого ж дідька ти зупинився й почав розмову з пройдисвітками?
— Та мені їх шкода стало, — зніяковів юнак, — Вони попросили кілька гривень на знеболююче. Бачили, там у однієї жінки було забинтоване підборіддя? Їй зробили операцію, а грошей на знеболююче немає....
— А про те, що можеш лишитися не тільки без грошей-документів, а й без усього, що взагалі маєш, ти не подумав?
До хлопця почало доходити. Дякує. І кожен іде своє дорогою. А представниці ромської національності продовжують свою роботу, чекаючи наступного простачка.
А ми говоримо про циганські чари. Психологи й криміналісти стверджують, що немає ніяких циганських чар. Є наші страхи й наші слабкості! Страхи: втрати здоров’я, багатства чи успіху. Слабкості: очікування халяви — отримати в житті все, нічого не роблячи. Ось на цьому й будується вся робота циганок, у якій за багато століть напрацьовані відповідні навички й здібності — саме їх ми й сприймаємо за чари.
Особисто я керуюся в житті трьома основними НЕ: «Не вір! Не бійся! Не проси!»
Циганки чіпляються до людей лише з однією метою — отримати вигоду. А втратите ви щось чи ні — залежить не від циганки, а від нас. Але так уже історично склалося, що серед нас живуть окремі категорії людей, які не хочуть працювати, а видурюють гроші у людей. Нерідко при цьому застосовуючи гіпноз.
З власного досвіду
Пригадую, як я, 16-річна випускниця школи, приїхала в Москву вступати до театрального інституту. На вокзалі до мене підійшла молода циганка з дитиною на руках і попросила трошечки грошей на хліб і молоко для малюка. Як відмовити? Звісно, я висипала з гаманця дрібні монети. Циганка взяла копійки, а потім взяла мою руку в свою і запропонувала погадати мені абсолютно безплатно (ніби як подяка за гроші). Звісно, я згодилася. Спочатку циганка говорила про удачу й хороше життя, а потім понесла якусь маячню-нісенітницю, до того ж дуже швидко. У мене все попливло перед очима. Я вже зняла з себе сережки й віддала їх циганці, почала діставати гаманця, щоб віддати гроші... Раптом до нас підбіг якийсь перехожий, вихопив у циганки мого гаманця, схопив мене за руку й силою потягнув за собою. Ворожка голосно обурювалась і тягла мене до себе. Чоловік виявився сильнішим. Він затягнув мене в людський натовп на зупинці навпроти вокзалу, не забувши при цьому й мій чемодан. Хтось бризнув на мене холодною водою, хтось підніс до мого носа ватку з нашатирем... Коли прийшла до тями, страшенно засмутилася через втрачені сережки, та мені пояснили, що головне — вціліли гроші, документи і речі. 
Що ж таке гіпноз від ромів
Безперестанку тататорячи усіляку нісенітницю, циганки запаморочують свідомість жертви, занурюють її у своєрідний сон. Небезпека не лише в тому, що у вас заберуть усі гроші й коштовності. Нейнебезпечнішим є постгіпнотичне навіювання. Тобто циганка може вас переконати у чому завгодно, наприклад: не віддаси гроші — тебе паралізує або помреш. Хоча підтвердження цьому немає, але люди говорять, що є факти дивної смерті людей, які піддалися циганському гіпнозу.
Доктор медичних наук Володимир Малигін стверджує: «Секрет циганського гіпнозу в тому, що пройдисвітка відключає у жертви ліву півкулю мозку, яка відповідає за оцінку ситуації, контроль над поведінкою. Залишається права півкуля, яка відповідає за почуття і уяву. Людина перестає оцінювати реальність і живе емоціями. В такому стані нею можна керувати, як роботом».
Усе починається з того, що вас чіпляють прицільною фразою: «Послухай, що я тобі скажу! Горе чекає тебе — хороша новина — чоловік зраджує — діти захворіють» — звичайний перехожий лише плюне гидливо й піде далі. А якщо й справді діти хворіють чи ти не впевнений у вірності близької людини?..
— Ворожки просять дати їм праву руку і ніжно торкаються її, — продовжує психолог. — Наші долоні напряму пов’язані з підкоркою головного мозку. М’які погладжування заколисують нашу свідомість: «Все добре», «Цій людині можна довіряти», «Нічого поганого мені не зроблять»...
Поки ви розслабилися, циганка монотонно бурмоче щось швидко-швидко і, як правило, нерозбірливо. Тим самим вона перевантажує ваш мозок. Не зумівши впоратися з величезним потоком нісенітниць, він заходить у ступор. Гадалка поверне ваш стан зміненої свідомості у своїх цілях, б’ючи по найболючішому: «Твій близький помре». Якби мозок не знаходився в стані трансу, ви б запитали себе: «З якого це дива ця немита жінка робить такі заяви?». Але ваш мозок уже довіряє кожному її слову. Починаються паніка, страх, жах... Жертві здається, що ворожка — чарівниця, бачить минуле і майбутнє.
Дорога до... жаби
Доктор психологічних наук, професор Фарід Сафуанов запевняє:
— Циганки — ніякі не ясновидиці, просто вони залазять до нас у підсвідомість і примушують вірити в те, що наша ж підсвідомість і підказує. У багатозначні розмиті фрази ви самі вкладаєте свій зміст. Ось «пророцтво»: «Буде в тебе далека дорога». Вчений подумає про стажування за кордоном, дівчина уявить собі романтичну подорож із коханим, а головбух перелякається (чи все в порядку з останнім звітом?)...
Добряче вас налякавши, ворожка підказує рішення: мовляв, якщо виконаєш певний ритуал (наприклад, принесеш золото й гроші — порчу знімемо). Жертва, як зомбі, вигрібає все з кишень, гаманця, може зняти гроші в банку і покірно несе обманщицям. Якщо ж трапляється, що ворожка не може впоратися з клієнткою, підключаються її напарниці.
Шахрайка підходить на вулиці до жінки і просить підказати, де лікарня. Хто відмовить такому проханні? «Ви дуже хороша людина, я це бачу, — розпливається в компліментах незнайомка, — а я вмію гадати. У вас погана аура, на вас порча...» Тут на сцені з’являється друга шахрайка, яка грає вдячну клієнтку ворожки: «Ви мені так допомогли! Чоловік перестав пити, дитина не хворіє!» І жертва готова. Тепер їй можна дурити голову і витягувати цінності.
Іноді жертв ловлять не на фрази, а «на яйце». Тобто говорять: «Давай погадаємо» й прикладають до яйця кілька волосин жертви. Далі починаються фокуси, гідні Ігоря Кіо чи Амаяка Акопяна. Напарниці відволікають клієнта, і в цей момент циганка підмінює яйце на тухле або взагалі на змію! (У моєму випадку в яйці виявилася жаба!). Збита з пантелику такою виставою людина губиться, і далі аферистки діють по відпрацьованій схемі.
Талант маніпулювання у спадок?
Про це мені розповіла одна із ворожок у циганському селищі Пісківка, що на кордоні Київської та Житомирської областей.
— Ми народжуємося з цим даром! — з пафосом заявила циганка. — Але не кожному він дається. В циганських сім’ях дар гіпнозу передається лише по жіночій лінії, тому ми й працюємо. А наші чоловіки слідкують за домом. Якщо в циганській родині росте дівчинка, вона весь час знаходиться біля мами, вчиться. Проявляється в дитини дар переконувати людей — житиме нормально, ні — буде відволікати гаджу (так цигани презирливо називають не циган. — Авт.), прикривати... Ми не крадемо і не обдурюємо. Бог обдарував нас цим умінням, щоб ми завжди могли знайти собі їжу.
Що про це думає міліція
Оперативники викривають їхні трюки:
* Жертву просять принести фото коханої людини, на якій нібито порча. Потім необхідно взяти жменю землі. Поки людина відволікається, шахрайка малює свічкою або клеєм хрест на картці. Коли знімок посипають землею, на ньому проступає хрест. Діє безвідмовно.
* Голку заздалегідь вимочують у мідному купоросі. Людину «з порчею» просять затиснути голку в кулак. Контакт з тілом запускає хімічну реакцію, і «магічна» голка чорніє.
* Аптечну гумку або довгу волосину згортають у спіраль і затискають між пальцями. На долоню ворожка кладе яйце, принесене жертвою, і розбиває, в цей момент випускаючи гумку або волосся. Спіраль починає розгортатися, і в яйці видно рух. А «цілителька» кричить: «Дивись, там хробак! Це порча!»
* Щоб «вилікуватися», жертві потрібно зібрати всі гроші та коштовності. Загорнути це все в хустку. Ворожка каже, що має обійти з цим згортком навколо будинку, і зникає. 
Як протидіяти?
Як розповіли в столичній міліції, вкрадені або видурені гроші можна повернути, лише якщо розшукати шахрайок по гарячих слідах. Часто жертва приходить у відділок через кілька днів після пригоди, вже занадто пізно! А за словесним портретом — «довга яскрава спідниця, золоті зуби, кольорова хустка на плечах» — можна брати першу зустрічну циганку. Якщо ви прийшли до тями, коли циганки ще не встигли зникнути, кидайтеся до першого ліпшого міліціонера або хапайте обманщицю й репетуйте про допомогу! — радять оперативники. В таких випадках вони трохи покомизяться, але все віддадуть, аби уникнути проблем. Але притягнути циганку до кримінальної відповідальності за шахрайство надзвичайно важко.
Часто люди думають, що їх неможливо загіпнотизувати. Але вони помиляються. Психологи стверджують, що в стан гіпнотичного трансу можна ввести будь-кого. Тому будьте обережні.
* Ніколи не вступайте ні в які розмови з циганами чи будь з ким, хто настійливо намагається нав’язати своє товариство. Зразу відходьте туди, де є інші люди.
* Якщо ж ви все-таки попалися на їхню вудочку, і вже почали слухати всякі нісенітниці, починайте прискіпуватися до кожної фрази: «А що це значить?», «А ви впевнені, що це так?»
* Можна спробувати робити незвичні дії: розмахувати руками, стрибати на місці й сильно кричати,  кликати на допомогу. Зазвичай це спрацьовує. Але ви можете натрапити на досвідчену циганку. Тому головне правило — швидше втікати!
Професор Фарід Сафуанов не просто застерігає, а наголошує: відмовтеся від будь-яких контактів з ворожками! Не відстають? Не говоріть з ними, не збавляйте крок, не зустрічайтесь очима. Навіть якщо вас оточив табір, ідіть крізь нього. Ігноруйте це непотрібне вам спілкування. Відверніться в протилежний бік, увімкніть плеєр — аби не тільки «не слухати», а й «не чути». По можливості — не дивіться на циганку: ніяких чар, просто так вам буде легше її «ігнорувати». Найчастіше в такій ситуації вони йдуть шукати більш довірливу й відкриту людину.
* А ще зніміть «маску» (це коли на вашому обличчі читаються внутрішні переживання)! У американців і східних народів є звичка — весь час посміхатися, а на питання «Як справи?» відповідати «файн» («прекрасно»). Це дуже міцний захист від проникнення у ваш внутрішній світ.
* Не заводьте розмову з циганками, аби випробувати себе на міцність: удасться встояти перед гіпнозом чи ні? Не вийде. Тому що ворожки роками відточують свою майстерність. І якщо ви не спец по гіпнозу, залишитеся без грошей та цінних речей.
* Не дозволяйте циганці торкатися вас, брати за долоню чи під лікоть, класти руку на плече тощо. Якщо циганка взяла вас за руку — висмикніть її. Відійдіть на крок убік так, щоб між вами й циганкою була дистанція не менше витягнутої руки.
* Щоб відігнати циганку, достатньо виявити активну негативну позицію: «Ні!!!». У нас вважається, що людина, яка відповіла негативно, здійснює якийсь неетичний вчинок. А острах соціального осуду за неетичний вчинок — одна з найсильніших мотивацій людської психіки. Тому, якщо питання нейтральне і не несе особливого значення для людини, то більшість відповість «так» просто щоб не сказати «ні». Це й використовують циганки. Тому скажіть «Ні!» просто з принципу! Не бійтеся цього слова.
* А ще на них чудово діє проста і невигадлива матірна мова. Не знаю, чому. Можливо, тому, що цигани вкрай забобонні і бояться проклять. А мат більш як наполовину складається з побажань співрозмовнику «різних життєвих неприємностей». Тож, якщо вмієте лаятися — не соромтеся! Напророчте циганці якої-небудь гидоти — хвороб, випадання зубів і нещасний випадок на виробництві. Чим більше — тим краще. Для певності напророчте циганці бути сьогодні особливо сильно побитою чоловіком, який відбере у неї всі гроші і вилає за їх недостатню кількість — це у них щоденна практика. Перевірено особисто: після такого циганку як корова язиком злиже!
Цікаві поради знайшла і на інтернет-форумах:
* У циган прокляттям вважається плюнути на долоню й доторкнутися цією долонею до лоба. Один мій приятель так зробив, і циганка від нього дуже швидко втекла.
* Знайома дівчина, якщо до неї підходить циганка, посилає її по-циганськи: «Джама кар ели»... З її слів, у тих просто моментальний транс. За цей час встигаєш злиняти.
* Дехто радить «дати в рило». Але це вже пахне хуліганством. Ніколи не вдавайтеся до «з’ясування стосунків» — як правило, поруч отирається «група підтримки» у вигляді двох або трьох качків.
Ці нехитрі пункти перевірені неодноразово, в тому числі і мною особисто.
До речі, «циганські» методи використовуються в кримінальному, релігійному й інших середовищах у різних країнах впродовж тисячоліть! Тож насторожуватися потрібно не лише побачивши яскраву хустку і смагляву шкіру. Простої підозри на те, що життя вас звело «не з тими людьми» (пікаперами, циганами, сектантами) на ринку, на вулиці, в аеропорту чи у потязі (де завгодно!) — цілком достатньо, щоб «втекти».
 
Малюнок Костянтина КАЗАНЧЕВА.
 
P. S. Поправка: кажучи про ромів, я не підтримую жодних расистських ідей чи етнічних упереджень. Але найчастіше саме у виконанні циганок спостерігаємо найвідточеніші й найдієвіші прийоми гіпнозу.