Житомирський міськводоканал перейшов на нову систему знезараження питної води. Введення в експлуатацію новітнього устаткування дає змогу жителям обласного центру та одинадцяти навколишніх сіл отримувати воду, яку не обробляли рідким хлором. Замість нього тепер використовується гіпохлорит натрію, який виробляють безпосередньо на підприємстві.
Вартість проекту — 5 мільйонів 342 тисячі гривень. Левова частка цієї суми — трохи більше 4 мільйонів — з державного бюджету, решта — з міського. Затрачені кошти швидко окупляться, адже нова система дасть змогу заощаджувати за рік близько двох мільйонів гривень.
Та найголовніше, що дезінфекція води за допомогою гіпохлориту натрію зменшує кількість шкідливих для здоров’я людини сполук. Фахівці запевнили, що тепер легше боротися з надмірним вмістом марганцю у річковій воді в період її цвітіння. При цьому корозійна активність води знижується в 2,5 разу, що збільшує термін експлуатації сталевих водогонів. Відмова від рідкого хлору має важливе значення для міськводоканалу: підприємство виходить з переліку особливо небезпечних об’єктів.
Житомир.
На знімку: з особливостями нової технології знайомляться голова ОДА Сергій Рижук (у центрі) і голова облради Йосип Запаловський (праворуч).
Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.