Єгор Соболєв, фракція «Самопоміч»:

— Дуже добре, що ми домоглися відставки Генпрокурора, який не дав результату. Це вперше в історії України, коли у відставку пішов Генпрокурор, який влаштовував Президента, більшість політичних сил, але не влаштовував суспільство. Тепер слово за нами. Давайте не брати гріх на душу і не призначати ще одну неефективну людину. Після Євромайдану змінилося вже два Генпрокурори, а результату — нуль. Не може людина системи зламати систему. Не може людина, яка виросла в Генеральній прокуратурі, зробити її новою. Нам потрібен Генеральний прокурор, який буде ненавидіти і корупцію, і Генпрокуратуру в її нинішньому вигляді. Фракція «Самопоміч» голосуватиме проти призначення Віктора Шокіна та закликає колег організувати відкритий конкурс і знайти сильного, порядного очільника відомства.

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:

— Сьогодні починається судилище над Надією Савченко. У неї залишилося 50 кг ваги, вени поколоті так, що вже немає куди поставити крапельницю. Вона, можливо, сьогодні в суд не прийде, бо сил у неї немає. Вона ледве говорить, але стверджує, що не відступить. Надія говорить про те, що це — єдиний метод її власної участі в захисті України. Хочу, щоб ми з вами були свідомі тих жертв, які приносяться сьогодні дуже багатьма людьми. Перебувати під «градами», отримувати смертельні поранення, голодувати, як Надя, витримувати всю наругу, як Сенцов, — це така мужність, що нам з вами треба щохвилини працювати так, щоб країна стала іншою. Ми іноді робимо жахливі помилки, можливо, робимо не все так, як очікує країна, але я хочу, щоб ми всі були свідомі цієї відповідальності і знали: крім нас самих, ніхто не зробить Україну, не захистить її і не побудує по-новому.

Андрій Лозовий, фракція Радикальної партії:

— В Україні немає жодної людини, яка вірить у чесність судів. Система наскрізь прогнила і корумпована так, що на більшості людей у мантіях немає де ставити «клейма». Нині відбувається ще більш грандіозна афера. Промосковські сили у змові з деякими псевдопатріотами намагаються протягти через парламент рішення про обрання безстроково або про підвищення на посадах 295 суддів. Що це за судді? З’ясувалося: це представники Феміди, які судили майданівців, і навіть такі, що присягнули Російській Федерації і визнали анексію Криму. Нині всі ці особи намагаються влаштуватися в українській судовій системі. Прошу колег не допустити цього у жодному разі.

Юрій Бойко, фракція Опозиційний блок:

— На 11 лютого в Мінську призначено мирні переговори президентів України, Росії, Франції та канцлера Німеччини. Упевнений, що кожен народний депутат хоче завершення збройного конфлікту на сході нашої країни. Час радикальних настроїв минув. Потрібно шукати дипломатичні шляхи вирішення конфлікту. Для цього неодноразово закликав Опозиційний блок. Президент України несе відповідальність за досягнення миру в Україні. Ми вважаємо: в ситуації, що склалася, парламент має відійти від радикалізму і в буквальному сенсі підтримати Президента в цих переговорах. Зокрема, ми пропонуємо сформувати у парламенті міжфракційну групу з мирного врегулювання і звернутися до депутатів Європарламенту і Держдуми Росії із закликом узяти участь у створенні спільної комісії за участю ОБСЄ для вироблення гарантій щодо дотримання режиму кордонів з Україною.

Вікторія Сюмар, фракція Народний фронт:

— Наступного тижня ми відзначатимемо роковини загибелі Небесної Сотні, річницю завершення Майдану. Українці довели світу: ми — не об’єкт, ми — суб’єкт, можемо самі визначати свою долю і рухати власну історію. Сьогодні знову історичні дні, коли в Мінську вирішується доля не лише України, а й всієї Європи. Чи буде мир, якого ми всі прагнемо, чи доведеться вступити в затяжний період війни. Звісно, Україна прагне миру. Тут колеги з Опозиційного блоку говорили про відповідальність Президента України. Він багато разів заявляв: Україна прагне миру. Ми сьогодні залежимо і від російського президента, з яким ви закликаєте активно комунікувати. Це його відповідальність — чи бути миру. Наша відповідальність, кожного з нас — перед Героями Небесної Сотні, перед тими Героями української армії, які сьогодні стримують навалу російської орди. Її суть — у спроможності діяти разом, тримати нашу проєвропейську коаліцію, ухвалювати непопулярні рішення, бути ефективними в досягненні результату. Якщо сьогодні розглядатимемо питання нового Генпрокурора, то маємо ставити перед ним запитання: наскільки він готовий швидко показати суспільству, що постмайданівська влада спроможна діяти в інтересах людей. Без незалежного суду, правоохоронної системи ми ніколи не доведемо ні українцям, ні світу, що Україна справді є європейською державою. Це виклик для всього українського парламенту. 

Олексій Гончаренко, фракція Блок Петра Порошенка:

— Фракція БПП одностайно підтримує рішення Президента про відставку Генерального прокурора. Сьогодні в суспільстві накопичилося дуже багато запитань до роботи правоохоронної системи, у т. ч. й до Генеральної прокуратури. Питання не лише в одній людині, а в усій команді, тому ми підтримуємо те, що Генпрокурор іде разом із командою. У понеділок фракція спілкувалася з Президентом, ми готові підтримати кандидатуру, яка буде ним внесена.

Сьогодні Україна перебуває у надзвичайно важкій ситуації. Ми розуміємо, наскільки важкі будуть переговори у Мінську для Президента, для української дипломатії. Але ми впевнені: за підтримки наших західних друзів, світу, які розуміють, що йдеться не лише про війну за незалежність України, а й про загальнолюдські цінності, переговори завершаться успішно і Україна захистить себе.

Олег Кулініч, група «Економічний розвиток»:

— Перед українським парламентом стоять надважливі завдання — протидія агресору та розвиток економіки. Без розвитку останньої ми не вирішимо першої. Однак на заваді економічного зростання стоїть корупція, яку ми маємо знищити. Хочу привернути увагу до дуже дивної ситуації з децентралізацією влади та боротьбою з корупцією. Йдеться про конкретну ініціативу щодо ліквідації корупційної вертикалі та посилення ролі місцевих громад у розпорядженні землями. З цією метою законопроектом №1159 місцевим радам передаються майже 20 млн. га земель (1/6 із загальної площі України). Логіка законопроекту дуже проста. Нехай землею розпоряджається 10 тисяч сільських рад, адже на їх основі жоден прем’єр чи Президент не вибудує жорстку корупційну вертикаль. Нині ми спостерігаємо, як блокуються спроби розглянути це питання у Верховній Раді, хоча аграрний комітет підтримав його. Автори законопроекту, котрі представляють більшість депутатських фракцій і груп, наполягають на якнайшвидшому розгляді законопроекту.

Ігор Єремеєв, група «Воля народу»:

— Наша група принципово не голосувала за антинародний державний бюджет. Але уряд запевнив: найближчим часом буде запропоновано зміни, де будуть передбачені соціальні гарантії для найменш забезпечених людей. Сьогодні люди затягли паски до неможливого. «Воля народу» наполягає на тому, щоб під час внесення змін до бюджету уряд врахував законопроекти, подані нашою групою. Йдеться про повернення до законопроекту №1031-2, який гарантує призначення пенсій жінкам віком 55 років, які мають трудовий стаж понад 15 років. Тим паче що законопроект, який давав можливість звільненим жінкам вийти на пенсію в 55 років за умови наявності трудового стажу понад 30 років, заветовано. Пропонуємо спростити надання допомоги малозабезпеченим сім’ям (законопроект №1302). Нами розроблено законопроект, який стосується матерів-героїнь. А також щодо індексації мінімальної заробітної плати. Якщо наші пропозиції не буде враховано в змінах до бюджету, група «Воля народу» за них не голосуватиме.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.