Лідер депутатської фракції Народної Партії у Верховній Раді Ігор Шаров вважає, що існує необхідність створення при Президентові України національної ради з ІT-технологій і сприяння розвитку індустрії програмного продукту.

«Потрібно особисте втручання Президента України Віктора Януковича для того, щоб дати новий імпульс розвитку ІT-технологій в країні», — заявив політик, повідомляє прес-служба народного депутата.

«Швидке зростання потенціалу інформаційних технологій сприяє поліпшенню рівня життя українців, забезпечує стрімке скорочення витрат у виробничій сфері», — зазначив Ігор Шаров. За оцінками фахівців, на сьогодні у високорозвинених країнах, наприклад в США, більше 65 відсотків працездатного населення так чи інакше задіяні в сфері інформаційних технологій. Політик впевнений, що національна рада з ІT-технологій при Президентові України могла б допомогти галузі вирішити цілу низку адміністративних і структурних проблем, забезпечити підготовку законодавчих ініціатив, поліпшити діалог бізнесу з усіма органами влади.

«За наявною інформацією, яку озвучували депутати в парламенті, індустрія програмного продукту в Україні щорічно отримує близько 15 мільярдів гривень прибутку, з яких 10 — надходять з-за кордону, — сказав Ігор Шаров. — У галузі працюють орієнтовно 150 тисяч професіоналів. На жаль, левова частка коштів, які вона заробляє, знаходиться в тіні. Легалізація ринку та створення сприятливих умов для розвитку галузі — першочергові завдання, якими також могла б займатися національна рада».

Народний депутат нагадав, що ІT — це не лише комплекс взаємопов’язаних наукових, технологічних, інженерних дисциплін, які вивчають методи ефективної організації роботи людей, зайнятих обробкою інформації, методи організації та взаємодії з людьми і виробничим устаткуванням, але й пов’язані з усім цим соціальні, економічні і культурні проблеми.

«ІT потребують складної підготовки, великих початкових затрат і наукомісткої техніки, — підкреслив Ігор Шаров. — Наша держава повинна максимально звернути увагу на підтримку сфери ІT-технологій, серйозні досягнення в якій можуть вивести нашу країну на якісно новий рівень розвитку».

Факт

В Україні сфера розроблення програмної продукції має потужний інтелектуальний потенціал і високі темпи зростання — близько 40 відсотків на рік.