Пригадується, підсумки в колгоспах чи радгоспах провадили з неабияким розмахом. Неодмінно були виставки досягнень трудівників полів, розігрувалися в лотереї і мішки з вирощеним, і всяка живність. Рада сільськогосподарських виробників Городенківського району вирішила відновити хорошу традицію й віддати належне всім, хто найбільше потрудився на збиранні зернових (на знімку).

Працівники полів не дуже звиклі до свята, бо й худобу треба випасати, та й меншу живність щодня годувати. За потреби — й сіно з поля навіть у неділю привезти чи тюки соломи. Нині до важкої праці залучені й медики, й учителі: хтось — як пайовик, інші, попри основну роботу, йдуть і в поле, і до стайні.

Як годиться, розпочинали врочистості з молитов, напутніх слів влади. Район лідирує в галузі рільництва, тут вирощують третину всіх зернових області. Нинішній показник (без кукурудзи й гречки) — рекордний, майже сто тисяч тонн, чи не по дві — на кожного мешканця краю. Середня врожайність теж висока — 49 центнерів з гектара.

— Непросто нині посісти місце в аграрному бізнесі, а ще важче — утримати гідний рівень, — розповів голова ради товаровиробників району Мирослав Козло. — Особливо через те, що

агрохолдинги наступають, заманюючи селян більшими відсотками за оренду землі тощо.

Громади здебільшого — у програші, бо заганяють власники, що десь у столиці чи й далі, свою техніку, зберуть урожай — тільки їх і бачили. Люди зі своїми проблемами не мають до кого звернутися в пошуках роботи, по допомогу.

Щоб вистояти в жорсткій боротьбі, керівники місцевих сільгосппідприємств гуртуються: не розпорошують кошти, дублюючи придбання однакової техніки, підсобляють один одному з комбайнами тощо. Скажімо, Іван Приймак із Вільхівців має потужне зерносховище, тож завжди підставить плече підтримки іншим аграріям.

Долучилися до обжинків й церква, й працівники культури. Бо яке ж свято без пісні, дотепного слова! Особливий успіх мали лотереї, де можна було виграти й порося, й курку. А козацькі забави також мали сільськогосподарську нотку: гирями слугували місцевим силачам гарбузи та мішки із зерном. Отож вінець хліборобської праці вдався на славу! Адже сільськогосподарське виробництво — складний механізм, де важливий кожен гвинтик. І час від часу треба його «змащувати».

Івано-Франківська область.

Фото автора.