Надзвичайно рано нинішнього року в Андріївці на переробку пішли перші тонни винограду нового врожаю. У господарстві збирають по 65 центнерів сонячної ягоди з гектара, що досить непогано, враховуючи, якою скупою на дощі була «небесна канцелярія». Нинішнє літо, навіть за кримськими мірками, било температурні рекорди.
Та й зима садівникам і виноградарям завдала чимало хвилювань і прикростей. Морози кілька раз змушували стовпчик термометра «пірнати» значно нижче позначки -20. При тому, що угіддя підприємства відкрито вітрам з моря. Садівники розуміють, чим загрожує для плодових дерев чи винограду такий збіг обставин. Тим паче — для майбутнього врожаю.
У господарстві до посушливої погоди виявилися готові: на значній частині виноградних плантацій уже кілька років працює система краплинного зрошення. Там, де її не встигли змонтувати, вихід знайшли в механізованому поливі за принципом «у корінь». Суть його полягає в тому, що спеціальним механізмом, змонтованим на тракторі, порцію води через голку вводять у ґрунт поблизу кореня рослини.
Але щедрий урожай — це не тільки агротехнічні прийоми й сучасне обладнання, а й працьовитість. З початку літа робочий день у господарстві розпочинається з п’ятої ранку. І практично кожний літній день — робочий.
Севастополь — Андріївка.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото автора.