Центральна виборча комісія утворила 225 окружних виборчих комісій (ОВК) та затвердила їх керівний склад. Згідно з ухваленим комісією рішенням, парламентські фракції Комуністичної партії, Партії регіонів та «БЮТ-«Батьківщина» отримали по 13 посад голів ОВК, по 12 — заступників голів та по 13 — секретарів комісій. Фракція Народної партії має 13 посад голів ОВК та 12 — заступників голів і секретарів, а фракція «НУ—НС» — 12 посад голів і секретарів та 13 — заступників голів. (Керівні посади розподіляли відповідно до результатів жеребкування, проведеного 24 серпня). Приблизно так само розподілилися керівні посади в ОВК і серед 19 непарламентських політичних партій.
Водночас, відповідно до результатів жеребкування щодо партійного представництва в 225 окружних виборчих комісіях, у них буде представлено такі непарламентські політичні партії: «Молодь до влади», «Україна — Русь єдина», «Народно-трудовий союз», «Братство». Представники партій «УДАР Віталія Кличка» і ВО «Свобода» не потрапили до складу жодної ОВК.
Центрвиборчком на своєму засіданні також затвердив текст звернення до Національного банку України. У ньому, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, зокрема, йдеться про необхідність вирішення питань щодо скасування обмежень під час здійснення фінансових операцій на рахунках виборчих фондів політичних партій, кандидатів у народні депутати та забезпечення роботи банківських установ у вихідні та святкові дні.
До ухвалення відповідного рішення ЦВК спонукала спільна заява представників п’яти політичних партій стосовно встановлення обмежень під час перерахування коштів виборчих фондів політичних партій — суб’єктів виборчого процесу для проведення ними передвиборної агітації, а також забезпечення роботи установ банків, в яких відкрито рахунки виборчих фондів політичних партій, у вихідні та святкові дні.
Окружні комісії сформували аутсайдери
Застосована на парламентських перегонах 2012 року процедура жеребкування щодо включення кандидатур до складу ОВК не сприяє рівномірному представництву всіх політичних сил у комісіях та викривляє принцип взаємного контролю між суб’єктами виборчого процесу. У цьому переконані в громадянській мережі ОПОРА. «Разове жеребкування з усіх окружних виборчих комісій створило умови, коли найбільше представництво в них отримали партії, що висунули мінімальну кількість кандидатів і не ведуть активної передвиборної кампанії», — йдеться в повідомленні громадянської мережі.
Кармазіну відмовили в реєстрації
Вищий адміністративний суд відмовив народному депутату (другого, третього, четвертого та шостого скликань) Юрію Кармазіну в задоволенні його скарги на Центральну виборчу комісію за відмову в реєстрації його кандидатом на виборах Верховної Ради. «Вищий адмінсуд відмовив мені в задоволенні моєї скарги, і це рішення було ухвалено за результатами п’ятигодинного перебування суду в нарадчій кімнаті», — сказав Ю. Кармазін. Парламентарій додав також, що збирається захищати свої права в Європейському суді з прав людини, повідомив УНІАН.
Нагадаємо, ЦВК відмовила Ю. Кармазіну в реєстрації кандидатом у депутати через те, що він подав дві заяви щодо балотування одночасно у двох одномандатних виборчих округах.