Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь в урочистостях з нагоди святкування 21-ї річниці Незалежності України в Ємільчинському та Червоноармійському районах Житомирської області.

Зокрема, відповідаючи на запитання журналістів, керівник парламенту наголосив: національною ідеєю має стати теза про збереження українського народу в широкому вимірі цього слова. Важливо зрозуміти очевидну істину — у світі розвиток країни визначає особистий інтерес людини, який треба ув’язати із загальнодержавними інтересами, тоді буде результат.

Склад ЦВК не зміниться

Голова Верховної Ради вважає, що до завершення виборчої кампанії склад Центральної виборчої комісії не зміниться. «Виходячи з інформації, що я маю, ніхто не збирається до завершення виборчої кампанії ініціювати будь-які зміни у ЦВК, бо це додасть чергових підстав для політичних розмов і взаємних звинувачень», — сказав він.

Крім того, В. Литвин наголосив на важливості відмови від ідеології ненависті й пошуку причин для протистояння. «Всім кандидатам необхідно агітувати виключно за себе, а не агітувати проти, не обливати брудом, щоб люди мали можливість розібратись», — зазначив керівник парламенту.

За його словами, коли йдеться про необхідність дотримання закону про вибори народних депутатів, цей заклик повинен бути адресований як представникам влади, так і тим, хто зараховує себе до опозиції. «Всі повинні дотримуватись закону», — заявив він.

Передбачать підтримку творчих колективів та фінансування видавництва

В. Литвин наголосив, що загальнодержавна програма розвитку української мови як державної має бути затверджена до завершення парламентських виборів. Він повідомив, що днями мав тривалу зустріч з Президентом Віктором Януковичем, де вперше обговорювалося саме це питання. На думку Голови Верховної Ради, у цій програмі потрібно передбачити, зокрема, фінансування видавництва та підтримку творчих колективів. Позиція глави держави, розповів керівник парламенту, полягає у тому, що необхідно прийняти цю програму до завершення виборчої кампанії і передбачити її насичене фінансування у цьому році, а особливо — у бюджеті на 2013 рік.

Торкаючись питання щодо внесення змін до мовного законодавства, В. Литвин повідомив, що у парламенті зареєстровано ряд відповідних законопроектів, серед яких є ґрунтовні законодавчі ініціативи. На його думку, розгляд цього питання ускладниться, оскільки будуть спроби робити ставку на політичні процеси, а не на практичний результат.

Голова Верховної Ради вважає необхідним передбачити обов’язкове складання абітурієнтами, які вступають до вищих навчальних закладів, іспитів з української мови та літератури. Такі іспити також мають складати і державні службовці при зайнятті посад.

Керівник парламенту зазначив, що практичному застосуванню мовного закону має передувати аналіз фінансових можливостей кожного регіону. За його словами, при ухваленні відповідних рішень про надання мові статусу регіональної, місцева влада повинна виходити з можливостей місцевих бюджетів. «Рішення мають прийматися відповідально», — наголосив він.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Литвин: 

«Сьогодні на часі постановка тези як національної ідеї: збереження українського народу в широкому вимірі цього слова і створення умов для того, щоб кожна людина могла реалізувати бачення свого місця у загальносуспільному житті, є запорукою добробуту всіх. Адже добробут кожного є неодмінною умовою добробуту всіх, добробуту країни».

Прес-служба Верховної Ради України.